КЖЕ винесла попередження «Українській правді» за новину про «любителів Лепса»

КЖЕ винесла попередження «Українській правді» за новину про «любителів Лепса»

18 Липня 2023
4835
18 Липня 2023
12:18

КЖЕ винесла попередження «Українській правді» за новину про «любителів Лепса»

4835
Комісія констатувала, що видання порушило один зі стандартів журналістської етики, повідомляючи про травневий інцидент у Львові.
КЖЕ винесла попередження «Українській правді» за новину про «любителів Лепса»
КЖЕ винесла попередження «Українській правді» за новину про «любителів Лепса»

До Комісії з журналістської етики 13 травня 2023 року надійшла скарга Яни Салахової на матеріал «Української правди» «У Львові вручили повістки любителям Лепса, які агресивно реагували на зауваження» від 9 травня 2023 року. У своєму повідомленні КЖЕ констатувала, що в цій публікації редакція «УП» порушила вимоги пункту 15 Кодексу етики українського журналіста. Комісія винесла виданню дружнє попередження і оприлюднила свої рекомендації для журналістів.

У новині про «любителів Лепса» йшлося про вручення повісток двом юнакам, які гучно слухали російську музику та напали на перехожого, що знімав це на відео. Серед іншого, у тексті новини подано інформацію про вік і територіальне походження двох учасників інциденту. У цій публікації також вмонтовано пост Патрульної поліції Львівської області з фейсбуку, у якому, власне, і містилися деякі персональні дані фігурантів події.

Яна Салахова у своїй скарзі зазначила, що вказівка місця проживання потенційних правопорушників має дискримінаційний характер, посилаючись зокрема на те, що після публікації даної новини на фейсбук-сторінці «УП» почали з’являтися коментарі з ознаками ворожнечі на адресу внутрішньо переміщених осіб.

У відповідь на запит КЖЕ головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва зазначила, що редакція взяла інформацію з посиланням на Національну поліцію, яка опублікувала її у своїх джерелах.

КЖЕ констатувала, що в тексті новини були порушені вимоги пункту 15 Кодексу етики українського журналіста, де зокрема йдеться про те, що «ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання». Інформацію такого характеру слід оприлюднювати «лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу», наголосила Комісія.

Той факт, що «Українська правда» у тексті новини вказала регіон походження потенційних правопорушників, КЖЕ розцінила як фактор, що «може спровокувати загострення протиріч та погіршити ситуацію з готовністю населення об’єднано протистояти викликам незалежності України. Така вказівка може підсилити стереотипи, що вже існують у суспільстві, та сприяти їх укоріненню».

У своїх висновках та рекомендаціях Комісія нагадала журналістам про наступні вимоги Кодексу етики українського журналіста:

— у публікаціях про правопорушення не згадувати ознаки, які визначають ідентичність людини або групи людей (раса, національність, регіон проживання, захворювання тощо): злочинність не має національності або «прив’язки» до певного регіону;

— не розділяти українців на «ми» і «вони», особливо в часи війни, сприяючи вкоріненню стереотипів, які розпалюють міжетнічну, міжрегіональну, релігійну та іншу ворожнечу та формують упереджене негативне ставлення до певної групи людей;

— критично опрацьовувати та аналізувати матеріали, що публікуються офіційними сторінками державних органів, перед підготовкою матеріалів на їх основі, оскільки такі матеріали можуть містити невиправдані вказівки на захищені ознаки;

— додатково зважати на те, чи офіційна інформація, опублікована певним державним органом, не сприяє збільшенню соціальної напруги внаслідок стигматизації певної групи людей, що мають спільну захищену ознаку.

Фото: скриншот

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4835
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Roman
283 дн. тому
Ховати наслідки - то шлях журналістики, ага. Можна подумати, що проблеми немає? Мова, поведінка, бариги, проблем багато, бо всі люди різні. Є і російськомовні, що вважають винними у війні умовних "бандерівців". Ця стаття, це такий же гадімий хайп, як і оригінальний пост.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду