Комісія з журналістської етики засудила грубий тиск на редакцію сумського онлайн-журналу «Цукр»

Комісія з журналістської етики засудила грубий тиск на редакцію сумського онлайн-журналу «Цукр»

14 Липня 2023
853
14 Липня 2023
15:02

Комісія з журналістської етики засудила грубий тиск на редакцію сумського онлайн-журналу «Цукр»

853
Медіа отримало погрози після публікації репортажу про місцеву ЛГБТ-спільноту.
Комісія з журналістської етики засудила грубий тиск на редакцію сумського онлайн-журналу «Цукр»
Комісія з журналістської етики засудила грубий тиск на редакцію сумського онлайн-журналу «Цукр»

Комісія з журналістської етики висловила обурення з приводу повідомлення про те, що 12 липня в телеграм-каналі «Суми: головне», що має понад 140 тисяч підписників, з’явився заклик до «знищення» офісу редакції онлайн-журналу «Цукр». Погроза була пов’язана з публікацією про життя ЛГБТІК+ людей у Сумах. 

«Комісія різко засуджує цей грубий тиск на редакцію незалежного медіа. Мета таких погроз — вплинути на редакційну політику видання та на дотримання журналістами професійних стандартів. Редакційна незалежність є важливою умовою існування якісної журналістики. Це дозволяє журналістам вільно обирати теми для висвітлення, в тому числі пов’язані з життям різних соціальних груп. В даному випадку публікація про життя ЛГБТІК+ людей робить видимими проблеми, з якими зустрічаються герої матеріалу, та сприяє подоланню дискримінації цієї групи», — йдеться у заяві КЖЕ, яку вона передала «Детектору медіа». 

КЖЕ нагадала про п. 1 Кодексу етики українського журналіста, в якому свобода слова та висловлювань називається невід’ємною складовою діяльності журналіста. Натомість тиск на медійників, зауважила КЖЕ, змушує їх відмовлятися від тем, які виглядають «небезпечними», призводить до самоцензури і зрештою — до замовчування проблем або відмови від критики. «У підсумку журналісти перестають дотримуватися професійних та етичних стандартів у своїй роботі», — відзначається в заяві. 

Також у ній йдеться про те, що п.15 Кодексу етики українського журналіста передбачає неприпустимість дискримінації людини через її стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. За аналогією до цього переліку, стверджують в КЖЕ, відноситься також заборона дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

«Комісія з журналістської етики закликає Національну поліцію ретельно й оперативно розслідувати факт тиску на редакцію онлайн-журналу “Цукр” і встановити авторів погроз. Ми сподіваємося, що винні будуть притягнуті до відповідальності, а журналісти не боятимуться виконувати свою роботу», — наголошується у заяві. 

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», сумське медіа «Цукр» випустило відеосюжет під назвою «Тебе можуть побити до реанімації через орієнтацію»: як ЛГБТК+ люди почуваються в Сумах», який медійники розмістили на ютуб-каналі «Цукру». Згодом на сайті видання вийшла текстова версія репортажу, після чого в телеграм-каналі «Суми: головне» з'явився допис з агресивними та образливими закидами в бік представників ЛГБТІК+. У кінці посту містилися образливий «епітет» щодо редакції «Цукру», прямий заклик до її знищення та її адреса. Про це «ДМ» розповів журналіст «Цукру» Олексій Туча. 

За його словами, журналісти «Цукру» звернулись до поліції із заявою про погрози у зв’язку із здійсненням професійної діяльності. 14 липня головне управління Національної поліції в Сумській області повідомило, що за цим фактом відкрито кримінальне провадження за ознаками ч.1 ст.345-1 Кримінального кодексу України «Погроза або насильство щодо журналіста». Триває досудове розслідування.

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
853
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду