КЖЕ висловила публічний осуд «368.media» через матеріали про вироки військовослужбовцям

КЖЕ висловила публічний осуд «368.media» через матеріали про вироки військовослужбовцям

18 Жовтня 2022
1461
18 Жовтня 2022
15:42

КЖЕ висловила публічний осуд «368.media» через матеріали про вироки військовослужбовцям

1461
Комісія зазначає, що журналісти видання «368.media» не надали можливості читачам верифікувати інформацію і неналежно збалансували власну свободу вираження поглядів з правом на повагу до приватного життя.
КЖЕ висловила публічний осуд «368.media» через матеріали про вироки військовослужбовцям
КЖЕ висловила публічний осуд «368.media» через матеріали про вироки військовослужбовцям

Комісія з журналістської етики висловила публічний осуд виданню «368.media» та його журналістам через матеріали про вироки українським військовослужбовцям.

Скарга до КЖЕ надійшла від Віктора Бенке на матеріали «В Закарпатській області військовослужбовці відмовились стати на захист держави» від 15 вересня 2022 року за авторством журналіста Костянтина Парфенова та «Боец теробороны осужден за побег с поля боя в Луганской области» від 1 вересня 2022 року за авторством журналіста, що працює під псевдонімом Малюта Скуратов.

В обох матеріалах йдеться про вироки, зазначені імена військовослужбовців та обставини кримінальних проваджень, однак немає посилань на Єдиний державний реєстр судових рішень або копій відповідних вироків.

Заявник вважає, що матеріали порушують права військових, протиправно поширюючи їхні персональні дані.

КЖЕ звернулася до «368.media» за коментарем щодо порушень у матеріалах. Видання його надало, але, як зазначається, не дозволило публікувати.

Комісія зазначає, що пункт 3 Кодексу етики українського журналіста спрямований на захист права на повагу до приватного життя осіб, що можуть ставати героями матеріалів у медіа. Тобто журналісти мають бути особливо обережними, коли вказують персональні дані засуджених. Оприлюднювати ж такого роду інформацію варто лише тоді, коли її публікація має суспільний інтерес.

Крім того, такі матеріали мають містити посилання на відповідні судові рішення з Єдиного державного реєстру чи інші посилання на документи. Це дає змогу читачу впевнитися у достовірності викладеного матеріалу та у тому, що журналісти коректно тлумачать обставини відповідних справ.

Журналісти видання «368.media» не надали посилання, хоча КЖЕ вказує, що його пошуки не вимагали великих зусиль. Однак ці рішення не мають імен та прізвищ засуджених, які опублікувало видання. З текстів вироків не випливає, що ці військовослужбовці є публічними особами і повинні мати зменшені очікування щодо захисту власної приватності.

На думку КЖЕ, журналісти могли отримати доступ до повних текстів вироків, а також могли або дізнатись імена від джерел в судових чи правоохоронних органах, або з повного доступу до Реєстру, який є у обмеженого кола осіб. В обох випадках джерела журналістів мають право на захист. Але журналісти мали би повідомити у загальних рисах про джерело отримання доступу до вироку, без деталізації, яка б дозволяла ідентифікувати таке джерело.

КЖЕ зазначає, що журналісти видання «368.media» не надали можливості читачам верифікувати інформацію і неналежно збалансували власну свободу вираження поглядів з правом на повагу до приватного життя. Матеріали, щодо яких було подано скаргу, на думку Комісії, порушують вимоги пунктів 3 та 6 Кодексу етики українського журналіста. Через це інтернет-виданню та його журналістам висловили публічний осуд.

Раніше КЖЕ оцінила дії журналістки каналу «Київ», яка показала вміст телефону порушника комендантської години.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1461
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду