Невідомий обдзвонив членів КЖЕ зі звинуваченнями в корумпованості, але доказів цього не надав

Невідомий обдзвонив членів КЖЕ зі звинуваченнями в корумпованості, але доказів цього не надав

20 Грудня 2023
797
20 Грудня 2023
18:57

Невідомий обдзвонив членів КЖЕ зі звинуваченнями в корумпованості, але доказів цього не надав

797
Дзвонити на особисті номери членів КЖЕ аноніма спонукало нещодавнє рішення Комісії щодо матеріалу онлайн-видання «Актуальна правда».
Невідомий обдзвонив членів КЖЕ зі звинуваченнями в корумпованості, але доказів цього не надав
Невідомий обдзвонив членів КЖЕ зі звинуваченнями в корумпованості, але доказів цього не надав

Сьогодні члени Комісії з журналістської етики (КЖЕ) отримали телефонні дзвінки від невідомого, який не назвав себе, але сказав, що телефонує від імені онлайн-видання «Актуальна правда». Зміст цих дзвінків був схожим: невідомий звинувачував членів КЖЕ в корумпованості. Про це «Детектор медіа» дізнався безпосередньо від членів Комісії. Крім того, аналогічний дзвінок отримала й голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова.

Цьому передувала публікація рішення членів КЖЕ щодо матеріалу, який вийшов на сайті онлайн-видання «Актуальна правда». 18 грудня КЖЕ винесла виданню публічний осуд за цей матеріал, в якому члени Комісії виявили порушення вимог трьох пунктів Кодексу етики українського журналіста.

Крім того, в листопаді 2020-го «Медіачек», спільна ініціатива «Детектора медіа» та Інституту масової інформації, констатував, що редакція «Актуальної правди» порушила вимоги кількох пунктів Кодексу етики українського журналіста в матеріалі про нардепа «ОПЗЖ» Федора Христенка. Висновок «Медіачеку» щодо цієї публікації був оприлюднений на порталі «Детектор медіа».  

Факт отримання сьогодні анонімного телефонного дзвінка зі звинуваченнями підтвердила у коментарі нашій редакції медіаекспертка, членкиня КЖЕ Ліза Кузьменко.

«Особисто мені він сказав, що я як членкиня Комісії очорнюю редакцію “Актуальної правди” та беру хабарі за ті рішення, за які голосую, — розповіла Кузьменко. — На мою думку, це були не погрози, а радше тиск і прояв неетичної поведінки. У КЖЕ є офіційні контакти, за якими можна звернутися із листом та пояснити свою незгоду із тим чи іншим рішенням Комісії. Тим паче, що коли ми ухвалюємо рішення, ми обов’язково звертаємося до редакції, якої це стосується, із проханням надати коментарі щодо матеріалу. Пояснень від “Актуальної правди” ми не отримали».

Вона додала, що після розмови з невідомим телефоном написала колегам у чат Комісії, і виявилося, що цей анонім так само дзвонив Тетяні Лебедєвій, Олексію Погорелову, Андрію Куликову, Діані Дуцик, Тетяні Печончик, Оксані Романюк та іншим членам КЖЕ.

Виконавча директорка Інституту масової інформації, членкиня КЖЕ Оксана Романюк також підтвердила в коментарі «Детектору медіа», що отримала сьогодні такий дзвінок нібито від імені «Актуальної правди».

«Він мене особисто ні в чому не звинувачував, але стверджував, що КЖЕ та ініціатива “Медіачек” начебто беруть гроші за ухвалення рішень та працюють на “диктатора Зеленського і одночасно на диктатора Путіна”, — розповіла Романюк. — Після цієї розмови я “пробила” номер, з якого надійшов дзвінок, в інтернеті і з’ясувала, що номер належить Сергію Медянику. Я так розумію, що він і є власником “Актуальної правди”».

Заступниця шефредактора порталу «Детектор медіа», членкиня КЖЕ Світлана Остапа також підтвердила, що сьогодні їй надійшов такий дзвінок.

Вона наголосила, що КЖЕ — це колегіальний орган, який ухвалює колективні рішення.

«Член Комісії не може коментувати рішення КЖЕ, якщо він не робив "окрему думку". Тобто, якщо рішення колегіальне. У такому випадку усі коментарі може давати виключно голова Комісії або уповноважена ним особа. І ще одне. У разі незгоди із рішенням КЖЕ громадяни можуть звернутися зі скаргою та надати свої аргументи, чому вони не згодні з тим чи іншим рішенням. І КЖЕ таку скаргу розгляне», — сказала Остапа.

Фото: фейсбук-сторінка КЖЕ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
797
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду