КЖЕ оцінила дії журналістки каналу «Київ», яка показала вміст телефону порушника комендантської години

КЖЕ оцінила дії журналістки каналу «Київ», яка показала вміст телефону порушника комендантської години

17 Жовтня 2022
2265

КЖЕ оцінила дії журналістки каналу «Київ», яка показала вміст телефону порушника комендантської години

2265
Наразі журналістку відсторонено від роботи. Канал визнав власну помилку щодо допуску цього сюжету в ефір без змін та редагування і те, що матеріал не відповідає журналістським стандартам, неупередженості, внутрішнім редакційним правилам та поняттям етики.
КЖЕ оцінила дії журналістки каналу «Київ», яка показала вміст телефону порушника комендантської години
КЖЕ оцінила дії журналістки каналу «Київ», яка показала вміст телефону порушника комендантської години

Комісія з журналістської етики висловила публічний осуд журналістці каналу «Київ» Анжеліці Музиченко, яка в сюжеті розповіла про порнографічні відео в телефоні порушника комендантської години.

На відповідний сюжет «Нічні вартові», що вийшов 6 жовтня, поскаржилися Ангеліка Мачула та Яна Кубишкіна. Журналістка «Києва» супроводжувала патруль, який наглядає за дотриманням комендантської години в столиці. У матеріалі вона нарікала на відсутність законодавчих механізмів притягнення порушників до відповідальності. У одного з таких порушників, 23-річного хлопця, у телефоні знайшли фото та відео порнографічного характеру. При цьому вміст його телефону продемонстрували на камеру. Хлопцю поставили низку незручних запитань та змусили відтискатися перед поїздкою до відділку.

Заявниці вважають, що поведінка журналістки та демонстрація в ефірі телеканалу приватних фото з телефону хлопця без його явної на це згоди порушує вимоги щодо поваги до приватного життя фігуранта сюжету.

Телеканал «Київ» надав офіційну позицію щодо сюжету. Представники мовника заявили, що регулярно ставлять у своїх програмах питання порушень комендантської години, але не згодні з цим епізодом та демонстрацією вмісту телефону. Канал визнає власну помилку щодо допуску цього сюжету в ефір без змін та редагування і те, що матеріал не відповідає журналістським стандартам, неупередженості, внутрішнім редакційним правилам та поняттям етики. Представники телеканалу принесли вибачення фігурантові сюжету та відсторонили журналістку від роботи.

Як наголосили в КЖЕ, Анжеліка Музиченко наголосила на фото та відео в телефоні хлопця. Хоча загальна тема сюжету є предметом публічного інтересу, а мовник виконує соціальну функцію заклику до дотримання правопорядку під час війни, показ таких деталей є невиправданим, як і демонстрація вмісту телефону крупним планом.

Своїми запитаннями журналістка ставила фігуранта сюжету у ще більш некомфортне положення, змушуючи його виправдовуватися за діяння, яке не є протиправним.

З огляду на це, Комісія вважає, що Анжеліка Музиченко не змогла досягнути належного балансу між правом на приватність порушника комендантської години та висвітленням теми, що становить публічний інтерес. У її діях КЖЕ вбачає порушення пункту 3 Кодексу етики українського журналіста.

Також Комісія звертає увагу на показ в сюжеті облич неповнолітніх порушників комендантської години, а також їх «покарання» через виконання відтискань. Журналістка окремо наголошує на тому, що неповнолітні перебувають у стані алкогольного сп’яніння. Попри те, що фігуранти сюжету справді порушують законодавство, надмірна деталізація їх провини та розкриття їх ідентичності в сюжеті не є пропорційними. Сюжет може завдати шкоди їх репутації як зараз, так і в майбутньому. Тому Комісія вважає, що у сюжеті допущені порушення пункту 18 Кодексу етики українського журналіста.

Загалом, з огляду на своєчасну реакцію та визнання телеканалом власної провини у порушенні вимог журналістської етики, Комісія висловила публічний осуд лише журналістці, яка підготувала сюжет до ефіру та не здійснила жодних публічних дій щодо визнання власної провини.

КЖЕ також нагадала, що право на приватність особи має поважатися незалежно від її походження чи соціального статусу, факту вчинення нею правопорушення та грубості такого правопорушення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2265
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду