ІМІ: У квітні експерти зафіксували 10 злочинів проти свободи слова в Україні

ІМІ: У квітні експерти зафіксували 10 злочинів проти свободи слова в Україні

4 Травня 2023
1061
4 Травня 2023
18:50

ІМІ: У квітні експерти зафіксували 10 злочинів проти свободи слова в Україні

1061
П'ять із них вчинила Росія проти українських медіа та журналістів.
ІМІ: У квітні експерти зафіксували 10 злочинів проти свободи слова в Україні
ІМІ: У квітні експерти зафіксували 10 злочинів проти свободи слова в Україні

У квітні цього року фахівці Інституту масової інформації (ІМІ) в процесі щомісячного моніторингу зафіксували 10 злочинів проти свободи слова в Україні. П'ять із них, зокрема, вчинила Росія проти українських медіа та журналістів. 

Під час виконання журналістської діяльності український продюсер італійської газети La Repubblica Богдан Бітік, який працював з кореспондентом Коррадо Дзуніно, загинув унаслідок російської атаки в Херсоні 26 квітня. 

Протягом квітня внаслідок бойових дій загинули ще п'ять медійників, які пішли на фронт, а саме: колишній оператор івано-франківської ТРК «Вежа», військовослужбовець Андрій Бойко, системний адміністратор «Детектора медіа», рядовий, старший кулеметник бронеавтомобіля Владислав Дзіковський ведучий програм філії «Суспільне Донбас», військовослужбовець Дмитро Сірик, військовослужбовець, журналіст і комунікаційник Олександр Бондаренко та журналіст і редактор «Газети по-українськи», журналу «Країна», інтернет-порталу Gazeta.ua, військовослужбовець Володимир Мукан.

Як зазначили в ІМІ, загалом унаслідок російської збройної агресії в Україні загинуло 56 медійників. З них дев’ять — під час виконання журналістської діяльності.

У квітні кілька українських ЗМІ також повідомляли про фейкові сайти і сторінки, які імітували їхні інтерфейс і лого та поширювали дезінформацію. Зокрема, у мережі з'явився фейковий сайт «УП» з вигаданою колонкою журналіста Павла Казаріна, неправдиві новини від імені інтернет-видання Obozrevatel та підроблені новини, що поширили в сомережах у стилі Укрінформу.

Окрім цього, експерти виявили п’ять порушень свободи слова, за які відповідальні громадяни України, зокрема випадки перешкоджання, цензури та обмеження доступу до публічної інформації.

Так, на території Києво-Печерської лаври невідомий чоловік пошкодив світлове обладнання відеокамери журналісту одного з інтернет-видань під час знімання сюжету.

Також команду «Суспільного Кропивницький» через дії працівників суду не допустили до відкритого судового засідання в Кіровському районному суді Кропивницького. 

Випадок цензури зафіксували на Черкащині: редакторка тальнівської газети «Колос» Ірина Рогова заявила, що заступник голови Звенигородської районної державної адміністрації Черкаської області Олександр Дубовий забороняє місцевим газетам будь-які критичні статті про УПЦ МП.

У Чернівцях комунальне підприємство «Чернівецьке тролейбусне управління» відмовило у відповіді на інформаційний запит журналістці видання «Молодий буковинець» Людмилі Осадчук начебто через відсутність електронного та власноручного підписів. А також у Рівному онлайн-видання «Четверта влада» судиться з Рівненською обласною прокуратурою в апеляційному суді через відмову надати копію інвестиційного договору із забудовником щодо будівництва житла для прокурорів на комунальній землі.

Читайте також:

Фото: IFJ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
'
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1061
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду