У липні експерти ІМІ зафіксували 11 злочинів проти медіа в Україні, за 4 з них відповідальна Росія

У липні експерти ІМІ зафіксували 11 злочинів проти медіа в Україні, за 4 з них відповідальна Росія

8 Серпня 2023
1733
8 Серпня 2023
12:40

У липні експерти ІМІ зафіксували 11 злочинів проти медіа в Україні, за 4 з них відповідальна Росія

1733
7 злочинів проти свободи слова протягом липня скоїли громадяни України, за даними експертів Інституту масової інформації.
У липні експерти ІМІ зафіксували 11 злочинів проти медіа в Україні, за 4 з них відповідальна Росія
У липні експерти ІМІ зафіксували 11 злочинів проти медіа в Україні, за 4 з них відповідальна Росія

Інститут масової інформації оприлюднив дані свого моніторингу «Барометр свободи слова» за липень 2023 року. Експерти ІМІ протягом липня зафіксували 11 злочинів проти свободи слова в Україні. З них чотири вчинила Росія проти медіа і журналістів, а за сім відповідальні громадяни України. 

Так, у липні на фронті загинули три журналісти, які стали на захист України.

16 липня внаслідок мінометного обстрілу з боку армії РФ біля населеного пункту Діброва на Луганщині загинув військовослужбовець та колишній відеограф філії Суспільного в Рівному Костянтин Гнітецький.

18 липня на Запорізькому напрямку загинув військовий, журналіст та історик Дмитро Рибаков.

15 липня на Донеччині загинув військовий, фотокореспондент, відеооператор чернівецького інформаційного агентства «А.С.С.» Максим Шварцман.

За даними ІМІ, загалом унаслідок збройної агресії РФ проти України загинули 66 медійників, 10 із них — під час виконання професійної журналістської діяльності.

У липні троє журналістів, як українських, та і іноземних, отримали поранення.

Спеціальна кореспондентка ТСН Юлія Кирієнко отримала контузію в зоні бойових дій на Донеччині. За словами журналістки, це сталося, коли вона перебувала на позиціях ЗСУ.

22 липня оператор Deutsche Welle Євген Шилко дістав поранення осколками російських касетних боєприпасів у місті Дружківка на Донеччині, коли знімальна група потрапила під обстріл.

24 липня був поранений 35-річний американський відеожурналіст агенції AFP Ділан Коллінз у результаті атаки безпілотника. Він знімав репортаж про роботу українських артилеристів поблизу Бахмута. 

Серед семи порушень свободи слова, за які відповідальні громадяни України, — випадки побиття, погроз, цензури та непрямого тиску. За даними ІМІ, такі випадки були зафіксовані у Рівному, Сумах, Києві, Черкасах, а також на Одещині та Полтавщині. 

Нагадаємо, раніше ми писали, що інтернет-сайт «Кременчук Today» опублікував кілька статей, у яких звинувачував головного редактора видання «Кременчуцька газета» Олега Булашева та його медіа в роботі на росіян. Журналіст назвав публікації неправдою та нісенітницею.

За результатами анонімного адресного опитування, яке Інститут масової інформації провів у червні–липні 2023 року, 68% респондентів заявили про зростання кібертиску з початку повномасштабної війни в Україні, причому найчастіше про тиск кажуть блогери — 82%.

Журналістка черкаського видання «18000» Ірина Малюкова повідомила Інституту масової інформації, що вона та її колеги стикаються з неетичною поведінкою та відмовою відповідати на запити медіа з боку міського голови Черкас Анатолія Бондаренка. Той заявив, що «видання пише неправдиву інформацію», і заперечив, що в його спілкуванні зі ЗМІ є напруженість.

Фото: скриншот, ІМІ

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1733
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду