Російські злочини проти журналістів: З початку повномасштабного вторгнення РФ викрала 17 медійників

Російські злочини проти журналістів: З початку повномасштабного вторгнення РФ викрала 17 медійників

2 Червня 2023
2620
2 Червня 2023
16:31

Російські злочини проти журналістів: З початку повномасштабного вторгнення РФ викрала 17 медійників

2620
Анна Попова, Центр громадянських свобод: У регіональному розрізі найбільше випадків викрадення у Запорізькій та Херсонській області.
Російські злочини проти журналістів: З початку повномасштабного вторгнення РФ викрала 17 медійників
Російські злочини проти журналістів: З початку повномасштабного вторгнення РФ викрала 17 медійників

У п’ятницю, 2 червня, менеджерка проєктів Центру громадянських свобод Анна Попова презентувала Інтерактивну мапу насильницьких зникнень правозахисників, журналістів, активістів та представників органів місцевого самоврядування.

Презентація відбулась в «Українському кризовому медіацентрі» під час пресконференції на тему злочинів РФ проти медійників.

Зокрема, з 24 лютого 2022 року зафіксовано 1005 випадків викрадення людей окупантами, з них 636 людей досі перебувають у полоні, 352 людини звільнено, 16 – убито, серед них є і журналісти.

Щодо журналістів, то з 1005 випадків викрадення — 16 кейсів медійників. Станом на 2 червня звільнено 11 журналістів, у полоні залишаються 5 медійників, убитий один журналіст — Максим Левін.

У регіональному розрізі найбільше випадків викрадення: Запорізька область — 7 випадків, Херсонська область — 6, Київська — 2, АР Крим — 1. Місця затримання: вдома — 9 випадків, під час виконання професійних обов'язків — 3, на вулиці — 3, на блокпосту — 1.

Зараз у полоні залишаються Дмитро Хилюк (з березня 2022 року), Сергій Цигипа (з березня 2022 року), Ірина Данилович (з квітня 2022 року) та Ірина Левченко (з травня 2023 року).  Серед полонених медійників також телеоператор «Суспільне. Миколаїв», військовслужбовець ЗСУ Василь Філімон, який був захоплений росіянами під час виконання бойового завдання навесні 2022 року. 

За словами заступниці шеф-редактора «Детектора медіа», голови наглядової ради «Суспільного» Світлани Остапи, Росію дратують вільні медіа,  окупанти прагнуть знищити вільну журналістику як клас. 

Світлана Остапа

Світлана Остапа вшанувала пам'ять нинішніх та колишніх працівників «Суспільного», які загинули, захищаючи Україну у лавах ЗСУ. Це оператор «Суспільного»  Олексій Ольховик, радіоведучий «Суспільне Донбас» Дмитро Сірик, працівник технічної служби радіо «Суспільне Херсон»  Сергій Клименко, менеджер «Суспільне Черкаси» Євген Старинець, режисер ранкової програми «Суспільне Херсон» Антон Коломієць, звукорежисер «Суспільне Івано-Франківськ» Сергій Силкін, працівник департаменту телевиробництва дирекції телебачення Володимир Фесюк.

Як уже згадували, один співробітник «Суспільного» перебуває в полоні — телеоператор «Суспільне. Миколаїв» Василь Філімон.

Світлана Остапа повідомила, що 85 працівників «Суспільного» захищають Україну в лавах ЗСУ. 

За словами голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка, журналісти є головною ціллю РФ на тимчасово окупованих територіях України, росіяни розглядають професійну журналістику як загрозу своєму окупаційному режиму та російській пропаганді.

За даними НСЖУ, з початку повномасштабного вторгнення Росії загинули 63 медійники. 14 журналістів загинули під час виконання своїх професійних обов’язків, 9 цивільних жертв, 40 медійників загинули в лавах ЗСУ.

Нагадаємо, за даними Інституту масової інформації, з 24 лютого 2022 року, коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, країна-агресор скоїла 514 злочинів проти журналістів та медіа в Україні.

Фото: Максим Поліщук/«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2620
Читайте також
10.06.2023 09:00
Олена Цигіпа
для «Детектора медіа»
1 758
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду