20-й Docudays UA відкриється фільмом Аліси Коваленко «Ми не згаснемо»

20-й Docudays UA відкриється фільмом Аліси Коваленко «Ми не згаснемо»

24 Травня 2023
3261
24 Травня 2023
12:42

20-й Docudays UA відкриється фільмом Аліси Коваленко «Ми не згаснемо»

3261
Світова прем’єра стрічки відбулась на цьогорічному Берлінале.
20-й Docudays UA відкриється фільмом Аліси Коваленко «Ми не згаснемо»
20-й Docudays UA відкриється фільмом Аліси Коваленко «Ми не згаснемо»

Сьогодні, 24 травня, організатори 20-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA повідомили, що фільмом відкриття стане стрічка режисерки Аліси Коваленко «Ми не згаснемо».

«Ми не згаснемо» — спільне виробництво України, Франції, Польщі та США. Фільм створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Польського кіноінституту та IDFA Bertha Fund — Classic Post-production.

В основі фільму — історія дорослішання підлітків на сході України на тлі війни та надзвичайної подорожі до вершин Гімалайських гір. Творці фільму називають його «ніжним та емоційним мультипортретом молодого покоління із прифронтових містечок сходу України». Герої фільму — підлітки. Вони протестують проти сірої буденності і хочуть іти за покликом своїх мрій, прагнуть свободи, змін та відкриття нових горизонтів.

Зйомки стрічки стартували у 2019 році, а завершилися минулого року вже після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Дія фільму відбувається на Луганщині, в Золотому і Станиці Луганській, які ще з 2014 року перебували на лінії фронту. У перші ж дні вторгнення росіяни захопили Станицю Луганську. Запеклі бої в Золотому точилися до літа 2022-го, містечко було повністю окуповане в червні. Відомо, що багато героїв(-нь) фільму, як і їхні сім’ї, не змогли виїхати з окупованих територій.

«Ми не згаснемо» — це третій повнометражний документальний фільм Аліси Коваленко. У 2015 році у співпраці з Любов'ю Дураковою кінорежисерка випустила фільм про Донбас «Аліса в країні війни». Для цього вона тривалий час вела зйомки війни. Прем'єра стрічки відбулася на міжнародному кінофестивалі IDFA в Амстердамі у 2015 році. Фільм був представлений на численних міжнародних фестивалях та здобув три нагороди як найкращий документальний фільм у Парижі, Агадірі та Мехіко. 

Попередня робота Коваленко «Домашні ігри» (2018) також була відзначена багатьма призами на міжнародних фестивалях і стала першим українським фільмом у стилістиці креативної документалістики, що з’явився на платформі Netflix. Крім цього, Аліса є програмеркою документального конкурсу Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість». Після початку повномасштабного вторгнення Аліса Коваленко перервала роботу над стрічкою «Ми не згаснемо», долучилася до лав Української добровольчої армії та боронила Київщину й Харківщину. 

Нагадаємо, світова прем’єра фільму «Ми не згаснемо» відбулась на цьогорічному Берлінале.

У березні 2023-го стрічку відзначили нагородою Silver Eye Award на East Silver Market. Крім цього, журі міжнародного конкурсу One World Festival нагородило українську кінематографістку відзнакою за найкращу режисуру. Фільм також брав участь у Artdocfest-2023 у Ризі, переміг у номінації «Найкращий документальний фільм» на кінофестивалі Crossing Europe у Лінці та отримав нагороду як «Найкращий документальний фільм» на фестивалі кіно Центральної та Східної Європи goEast у німецькому місті Вісбаден.

Фото: «Ми не згаснемо» / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3261
Читайте також
10.05.2023 11:37
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 657
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду