Docudays UA-2023: що подивитись у позаконкурсній програмі DOCU/ART

Docudays UA-2023: що подивитись у позаконкурсній програмі DOCU/ART

17 Травня 2023
774
17 Травня 2023
14:24

Docudays UA-2023: що подивитись у позаконкурсній програмі DOCU/ART

774
Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини відбудеться в гібридному форматі 2-9 червня.
Docudays UA-2023: що подивитись у позаконкурсній програмі DOCU/ART
Docudays UA-2023: що подивитись у позаконкурсній програмі DOCU/ART

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA оголосив позаконкурсну програму DOCU/ART. Цьогоріч до неї ввійшли три фільми, які в той чи інший спосіб осмислюють «образ у цифровому світі — зокрема образ війни і воєнних  злочинів — і шляхи, якими між тисячами зображень можна відбудувати власну історію та майбутнє».

Польські документалісти Томаш Волський та Пьотр Павлус у своєму фільмі «В Україні» (Польща, 2023) розповідають про мирні міста, які охопила повномасштабна війна. Один з авторів, Павлус, від березня минулого року поєднував подорож по Україні з волонтерством, що дало змогу зануритись у досвід війни і розповісти про це кіномовою.

Стрічку відзначили двома нагородами на цьогорічному Берлінському міжнародному кінофестивалі.

Документальний фільм словацької режисерки Вєри Чаканьової «Записки з Еремоцену» (Словаччина, Чехія, 2023) присвячено темі постлюдської цивілізації, а саме: штучному інтелекту та ролі чи місцю кіно в цифровому світі.

«Міркуючи над майбутнім, яке може на нас очікувати, Вєра Чаканьова доходить висновку, що це буде час Еремоцену — доби самотності. Людина, що, як хижак, винищує біорізноманіття планети і вбиває людей, нарешті перестане існувати, але є нюанс. Вона просто потоне у цифрових копіях себе — в образах, позбавлених оригінальності»,коментує Юлія Коваленко, програмна директорка 20-го Docudays UA, коодинаторка програми DOCU/АРТ.

Документаліст Улісес де ла Орден створив свій фільм «Процес» (Аргентина, Італія, Франція, Норвегія, 2023) на основі архівних кадрів, що зафіксували судовий процес над військовими злочинцями в Аргентині у 1985 році.

«Після повалення військової хунти на лавах підсудних опинилися ексвисокопосадовці, які впродовж семи років тероризували населення, — розповідає Юлія Коваленко. — Режисер уважно досліджує майже 500 годин записів із судової зали та, обравши епізоди, структурує їх в окремі параграфи, які разом утворюють об’ємну панораму того, що відбувалося в країні роками внаслідок свідомих зумисних наказів її політичного устрою».

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що Docudays UA оголосив набір волонтерів, який триватиме до 21 травня.

Також Docudays UA-2023 оголосив склад журі міжнародного конкурсу документальних стрічок DOCU/СВІТ, конкурсних програм DOCU/УКРАЇНА та DOCU/КОРОТКО, а також журі, яке визначить фільм, що отримає Спеціальний приз RIGHTS NOW!.

В основі візуального рішення цьогорічного фестивалю — мінімалістичний дизайн. Docudays UA-2023 буде присвячений дослідженню образу майбутнього.

До конкурсної програми DOCU/Україна цього року ввійшли п'ять фільмів.

У конкурсній програмі DOCU/КОРОТКО братимуть участь 10 фільмів з України та інших європейських країн.

З 3 по 7 червня у межах 20-го Docudays UA відбудеться низка подій правозахисної програми RIGHTS NOW!. 

Журналісти вже можуть подавати заявки на акредитацію.

7 червня о 14:00 відбудеться обговорення «Як фільми наближають перемогу? Досвід Civil Pitch». Документаліст(к)и обговорять, чи працює документальне кіно як інструмент змін — громадської думки, політик, наративів — усередині українського суспільства та у світі.

Також ми писали про те, які події заплановані в межах цьогорічної програми DOCU/PRO.

Пресслужба 20-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA оголосила оновлений склад програмного департаменту.

Попередній, 19-й, Docudays UA відбувся в листопаді 2022 року на Львівщині. Фестиваль розпочався у Львові й побував у 22 областях України та вперше — за кордоном. Загалом він тривав до 30 грудня. 

У березні 2022-го команда Docudays UA ініціювала створення об'єднаної бази відео- та аудіосвідчень воєнного часу «Архів війни». Збирають матеріали, які фіксують злочини, скоєні російською армією на території України з 24 лютого 2022 року, і те, як вони вплинули на життя та побут українців. 

Фото: скриншот

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
774
Читайте також
08.06.2023 22:55
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
2 527
29.05.2023 15:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
2 593
10.05.2023 11:37
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 661
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду