Прем'єра документальної стрічки Сергія Буковського «Іван і Марта» відбудеться на Docudays UA

Прем'єра документальної стрічки Сергія Буковського «Іван і Марта» відбудеться на Docudays UA

31 Травня 2023
1626
31 Травня 2023
23:00

Прем'єра документальної стрічки Сергія Буковського «Іван і Марта» відбудеться на Docudays UA

1626
Фільм розповідає про життя і творчість українського дисидента, письменника-шістдесятника й літературознавця Івана Дзюби та його дружини Марти.
Прем'єра документальної стрічки Сергія Буковського «Іван і Марта» відбудеться на Docudays UA
Прем'єра документальної стрічки Сергія Буковського «Іван і Марта» відбудеться на Docudays UA

Прем’єра нового фільму режисера Сергія Буковського «Іван і Марта» закриє 20 ювілейний Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Про це йдеться в офіційній програмі на сайті фестивалю. 

Стрічка розповідає про життя і творчість українського дисидента, письменника-шістдесятника та літературознавця Івана Дзюби та його дружини Марти. 

Як розповів «Детектору медіа» режисер Сергій Буковський, робота над стрічкою розпочалася ще восени 2018 року. Команді вдалося з другої спроби пройти конкурс та отримати кошти на зйомки.

«Наша камерна історія про ніжні стосунки Івана і Марти, двох українських інтелігентів, створювалась дуже довго. Але це не унікальний приклад, а доволі типовий — 3-5 років роботи над фільмом, сьогодні це радше правило, ніж виняток. Не існує ідеальних умов та обставин для створення документального кіно. А нині… Монтаж під акомпанемент повітряних тривог, зведення звуку під дирчання генератора, робота з італійським композитором Сандро де Стефано завдяки Wi-Fi — таке вперше», — зазначив Буковський.

За його словами, первісний задум фільму істотно змінився за роки його створення. Іван Дзюба пішов із життя 22 лютого минулого року, за кілька днів до повномасштабного російського вторгнення.

«Почалася війна, треба було змінювати контекст, структуру, і найголовніше — "перекладати" драматургію на плечі пані Марти Дзюби. На щастя, ми встигли зафільмувати Івана Михайловича, і його світлий образ буде збережений в архіві для нащадків. Вірю, так і буде», — сказав режисер.

Сергій Буковський додав, що Марта Дзюба також вперше перегляне стрічку 8 червня в київському кінотеатрі «Жовтень».

Нагадаємо, у вересні 2022-го відбувся спеціальний показ фільму «В. Сильвестров» за участі режисера Сергія Буковського та звукорежисера Ігоря Барби про видатного композитора, чий творчий шлях пролягав через радянський Київ. 

Уперше фільм Сергія Буковського про Валентина Сильвестрова показали у 2020 році під час пресконференції Docudays UA. Того ж року «В. Сильвестров» увійшов до програми кінофестивалю «Молодість». 

У п’ятницю, 2 червня, у Києві стартує 20 ювілейний Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. 

Традиційно фільми на Docudays UA змагатимуться в конкурсах DOCU/СВІТ, DOCU/УКРАЇНА  та DOCU/КОРОТКО, який цьогоріч також складається суто з українських фільмів.

Одна з десяти конкурсних стрічок отримає нагороду RIGHTS NOW!. Її вручають креативному документальному кіно, що досліджує сучасний світ і робить значний внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність. Кожну конкурсну програму оцінює окремий склад журі, до якого входять зарубіжні та українські експерт(к)и, документаліст(к)и, правозахисники й правозахисниці.

Також окремою нагородою відзначатиме студентське журі. Свій приз ім. Андрія Матросова також вручить команда фестивалю.

Фільмом відкриття фестивалю стане стрічка режисерки Аліси Коваленко «Ми не згаснемо» про історію дорослішання підлітків на сході України на тлі війни та надзвичайної подорожі до вершин Гімалайських гір.

Фото надав Сергій Буковський 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1626
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду