detector.media
Валерія Буняк
'
04.05.2023 18:50
ІМІ: У квітні експерти зафіксували 10 злочинів проти свободи слова в Україні
ІМІ: У квітні експерти зафіксували 10 злочинів проти свободи слова в Україні
П'ять із них вчинила Росія проти українських медіа та журналістів.

У квітні цього року фахівці Інституту масової інформації (ІМІ) в процесі щомісячного моніторингу зафіксували 10 злочинів проти свободи слова в Україні. П'ять із них, зокрема, вчинила Росія проти українських медіа та журналістів. 

Під час виконання журналістської діяльності український продюсер італійської газети La Repubblica Богдан Бітік, який працював з кореспондентом Коррадо Дзуніно, загинув унаслідок російської атаки в Херсоні 26 квітня. 

Протягом квітня внаслідок бойових дій загинули ще п'ять медійників, які пішли на фронт, а саме: колишній оператор івано-франківської ТРК «Вежа», військовослужбовець Андрій Бойко, системний адміністратор «Детектора медіа», рядовий, старший кулеметник бронеавтомобіля Владислав Дзіковський ведучий програм філії «Суспільне Донбас», військовослужбовець Дмитро Сірик, військовослужбовець, журналіст і комунікаційник Олександр Бондаренко та журналіст і редактор «Газети по-українськи», журналу «Країна», інтернет-порталу Gazeta.ua, військовослужбовець Володимир Мукан.

Як зазначили в ІМІ, загалом унаслідок російської збройної агресії в Україні загинуло 56 медійників. З них дев’ять — під час виконання журналістської діяльності.

У квітні кілька українських ЗМІ також повідомляли про фейкові сайти і сторінки, які імітували їхні інтерфейс і лого та поширювали дезінформацію. Зокрема, у мережі з'явився фейковий сайт «УП» з вигаданою колонкою журналіста Павла Казаріна, неправдиві новини від імені інтернет-видання Obozrevatel та підроблені новини, що поширили в сомережах у стилі Укрінформу.

Окрім цього, експерти виявили п’ять порушень свободи слова, за які відповідальні громадяни України, зокрема випадки перешкоджання, цензури та обмеження доступу до публічної інформації.

Так, на території Києво-Печерської лаври невідомий чоловік пошкодив світлове обладнання відеокамери журналісту одного з інтернет-видань під час знімання сюжету.

Також команду «Суспільного Кропивницький» через дії працівників суду не допустили до відкритого судового засідання в Кіровському районному суді Кропивницького. 

Випадок цензури зафіксували на Черкащині: редакторка тальнівської газети «Колос» Ірина Рогова заявила, що заступник голови Звенигородської районної державної адміністрації Черкаської області Олександр Дубовий забороняє місцевим газетам будь-які критичні статті про УПЦ МП.

У Чернівцях комунальне підприємство «Чернівецьке тролейбусне управління» відмовило у відповіді на інформаційний запит журналістці видання «Молодий буковинець» Людмилі Осадчук начебто через відсутність електронного та власноручного підписів. А також у Рівному онлайн-видання «Четверта влада» судиться з Рівненською обласною прокуратурою в апеляційному суді через відмову надати копію інвестиційного договору із забудовником щодо будівництва житла для прокурорів на комунальній землі.

Читайте також:

Фото: IFJ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY