У мережі з'явився фейковий сайт Obozrevatel з новинами про «зраду» союзників. Видання звернулось в СБУ

У мережі з'явився фейковий сайт Obozrevatel з новинами про «зраду» союзників. Видання звернулось в СБУ

11 Квітня 2023
1669
11 Квітня 2023
14:20

У мережі з'явився фейковий сайт Obozrevatel з новинами про «зраду» союзників. Видання звернулось в СБУ

1669
Фейковий сайт повністю імітує вигляд сторінки Obozrevatel, але має інший домен і суцільну «зраду» в публікаціях. Напередодні подібний випадок стався з «УП».
У мережі з'явився фейковий сайт Obozrevatel з новинами про «зраду» союзників. Видання звернулось в СБУ
У мережі з'явився фейковий сайт Obozrevatel з новинами про «зраду» союзників. Видання звернулось в СБУ

Obozrevatel повідомляє, що в мережі почали поширювати фальшиву сторінку, яка візуально імітує вигляд сайту видання, однак містить фейкові новини, спрямовані на сіяння зневіри серед українців. Ці фейкові новини рекламують у соцмережах. Редакція звернулась до СБУ.

Візуально сторінка з фейк-новинами повністю копіює вигляд сайту Obozrevatel й дані авторів, проте Крім того, відрізняється адреса сайту.

«Візуально все підлаштовано під дизайн нашого сайту, проте адреса зрадницької "новини" відрізняється. Перейшовши за посиланням не в день так званої публікації, одразу впадає в очі, що сайт не оновлювався (а такого бути не може), на ньому всі новини датовані лише одним днем і приблизно в той час, коли шахраї "малювали" свій фейк», — пише Obozrevatel.

Публікації на цій сторінці, як пише редакція, є «типовою російською ІПСО, яка поширюється саме на тлі новин про контрнаступ ЗСУ». Неправдиві «матеріали» не містить жодних посилань на будь-які джерела. У них використовують розмиті фото з мережі, які не відповідають навіть суті видуманого тексту.

Крім того, відрізняється адреса сайту.

Адреса фейкової сторінки

Справжня адреса сайту Obozrevatel

Крім того, як повідомляє редакція, шахраї створюють сторінки у соцмережі з проплаченою рекламою, яка за лінком із «яскравою» картинкою веде на сайт-клон видання.

Так, користувач соцмереж Юрій Конкевич розповів, що впродовж кількох днів зустрічає у фейсбуці таргетовану рекламу з новиною про те, як «союзники нас зливають». За його словами, шахраї діють за класикою жанру: весела карикатура замість фото, короткий текст зі згадкою західного видання і лінк на фейкову сторінку Obozrevatel.

Obozrevatel повідомляє, що офіційно звернувся до Служби безпеки України з проханням вжити відповідних заходів.

Відзначимо, випадок із фейковою сторінкою-клоном Obozrevatel не єдиний. Напередодні Інститут масової інформації помітив, що в мережі з'явився фейковий ресурс, який імітує інтерфейс і логотип видання «Українська правда», однак має інший домен — pravda-ua.com Сайт зареєстрували 12 лютого через американську компанію. На ньому опублікували буцімто колонку публіциста Павла Казаріна про те, як українські командири «наживаються на смертях».

Раніше редакція «РБК-Україна» звернулася до кіберполіції через підробку їхнього сайту та фейковий матеріал із критикою Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. 

У лютому також стало відомо, що сторінками видання Ukraїner у Facebook заволоділи зловмисники. Майже тиждень команда намагалася їх відновити. За словами засновника Ukraїner Богдана Логвиненка, фейсбук є для видання одним з основних майданчиків, утім, масована кібератака на ресурси змусила замислитися над відмовою від цієї соціальної мережі. 

Колаж та скриншоти: Obozrevatel

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1669
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду