У Полтаві презентували фотовиставку The War Is Not Over Yet про злочини Росії проти українських журналістів

У Полтаві презентували фотовиставку The War Is Not Over Yet про злочини Росії проти українських журналістів

25 Квітня 2023
1834
25 Квітня 2023
20:45

У Полтаві презентували фотовиставку The War Is Not Over Yet про злочини Росії проти українських журналістів

1834
Виконавча директорка Українського ПЕН: Наші фотовиставки — це нагадування, що геноцидальна війна Росії проти України триває і що однією з цілей окупантів і далі залишаються медіа та свобода слова.
У Полтаві презентували фотовиставку The War Is Not Over Yet про злочини Росії проти українських журналістів
У Полтаві презентували фотовиставку The War Is Not Over Yet про злочини Росії проти українських журналістів

У Полтаві на Театральній площі відкрилася фотовиставка The War Is Not Over Yet. Проєкт покликаний розповісти про журналістів, які загинули, були поранені, опинилися під обстрілами, у полоні або зазнали переслідувань від початку повномасштабного російського вторгнення. Про це повідомив Інститут масової інформації.

«Виставка The War Is Not Over Yet — вияв солідарності з українськими медійниками та медійницями, які борються за правду, ризикуючи власним життям. Вони залишають свою професійну діяльність і стають до лав Збройних сил України. Вони ведуть активну боротьбу на інформаційному фронті, фіксуючи перебіг війни й розповідаючи про неї правду світові. Завдяки українським журналістам, фотографам, операторам та фіксерам міжнародна спільнота дізнається про новини з фронту й бачить докази воєнних злочинів росіян», — зазначили в ІМІ.

На вуличних стендах зібрали інформацію про злочини Росії проти українських та закордонних журналістів від початку повномасштабного вторгнення. За даними ІМІ, загалом росіяни скоїли понад 500 злочинів проти медіа.

Так, станом на 25 квітня 2023 року російські окупанти вбили 53 українських та закордонних журналістів: 8 із них загинули під час виконання професійних обов’язків, 45 як учасники бойових дій або внаслідок обстрілів чи катувань. Ще щонайменше 17 журналістів поранили, 21 були викрадені. Крім того, ще 15 кримських журналістів перебувають в ув’язненні за політично мотивованими справами.

Виставка була вперше презентована минулого року в Києві, а згодом  у Боярці, Вінниці та Одесі. Під час відкриття The War Is Not Over Yet виконавча директорка Українського ПЕН Тетяна Терен розповіла, що рік тому цей проєкт був реакцією на те, що іноземні медіа продовжували у своїх текстах називати війну Росії проти України кризою, конфліктом, «війною Путіна» чи «війною російського уряду»

«Це відбувалося в той час, коли окупанти вбивали українських та закордонних медійників і коли армія ворога цілеспрямовано влучала в автівки з написом "Преса", катувала журналістів і терором насаджувала свою пропаганду на окупованих територіях України. За рік повномасштабного вторгнення завдяки роботі українських медійників, дипломатів і правозахисників більшість іноземних медіа нарешті називає війну війною, водночас у світі все частіше говорять про "втому від України". Наші фотовиставки — це нагадування, що геноцидальна війна Росії проти України триває і що однією з цілей окупантів і далі лишаються медіа та свобода слова», — додала Терен.

Організаторами The War Is Not Over Yet є Український ПЕН, ІМІ, Центр прав людини ZMINA, Національний музей Революції Гідності та Премія імені Георгія Ґонґадзе.

Виставку у Полтаві можна відвідати до 28 травня. 

Нагадаємо, станом на 17 квітня 2023 року Нацполіція зареєструвала 54 воєнних злочини проти журналістів за час повномасштабного вторгнення Росії.

Ми також повідомляли про те, що в межах «Інформаційного Рамштайну» можуть створити єдину платформу, на якій фіксуватимуться всі розслідування українських та іноземних медіа щодо російських злочинів в Україні.

Фото: Марина Левчук/ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1834
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду