Микита Потураєв розповів про фактори, що можуть загрожувати свободі слова в Україні

Микита Потураєв розповів про фактори, що можуть загрожувати свободі слова в Україні

3 Травня 2023
1053
3 Травня 2023
19:57

Микита Потураєв розповів про фактори, що можуть загрожувати свободі слова в Україні

1053
За словами голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, українська влада забезпечила право на свободу слова в умовах повномасштабної війни, зокрема не вводила жодної воєнної цензури.
Микита Потураєв розповів про фактори, що можуть загрожувати свободі слова в Україні
Микита Потураєв розповів про фактори, що можуть загрожувати свободі слова в Україні

Голова комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв під час брифінгу в «Медіацентрі Україна — Укрінформ» заявив, що головними ризиками, які гіпотетично можуть становити ризики для свободи слова в Україні, є теоретична втрата територій, економічні проблеми та перебудова медійного простору, пише «Укрінформ». 

За словами Потураєва, українська влада забезпечила право на свободу слова в умовах повномасштабної війни, зокрема не вводила жодної воєнної цензури.

Водночас для свободи слова в Україні існують імовірні ризики. На думку голови комітету, перш за все, їй може загрожувати воєнний програш і втрата територій.

«Ми розуміємо, що на окупованих територіях немає жодної свободи слова, немає жодної безпеки для журналістів, як професійних, так і громадянських», — сказав він.

Окрім цього, на свободу слова можуть вплинути економічні проблеми. Як зазначив посадовець, попри важку економічну ситуацію, українські медіа гідно проходять цей період, однак «подальше погіршення економічної ситуації, безперечно, є ризиком, оскільки... медіа мають заробляти».

«Ми постійно в розмовах з міжнародними партнерами порушуємо питання про можливе збільшення цільової допомоги саме на підтримку українських медіа, журналістів. Ми вважаємо, що зараз, на жаль, ця допомога не є достатньою», — додав Потураєв.

Він також сказав, що третім ризиком, особливо для традиційних лінійних ЗМІ, є серйозна перебудова українського медіапростору.

«Це пов'язано з об'єктивними причинами. Зростає роль українського ютубу, тому що дуже багато наших громадян за кордоном України. Багато українських відеоблогерів створили повноцінні медіа, і таким чином українські громадяни в будь-якій частині світу отримують доступ до якісної українськомовної інформації. Ризик у тому, що буде зниження ролі традиційних лінійних медіа. Це вже відбувається, і потрібно розуміти, що це вже назавжди. Треба вчитися працювати в нових умовах», — наголосив Потураєв.

Нагадаємо, згідно з Індексом свободи слова у 2023 році «Репортерів без кордонів» (RSF), Україна опинилася на 79-ій сходинці серед 180 країн світу. Торік наша країна була 106-ю.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1053
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду