Єврокомісія розробляє Акт свободи преси для захисту журналістів

Єврокомісія розробляє Акт свободи преси для захисту журналістів

4 Травня 2023
585
4 Травня 2023
12:11

Єврокомісія розробляє Акт свободи преси для захисту журналістів

585
В акті йтиметься, зокрема, про дотримання трьох головних принципів: забезпечення редакційної незалежності для медіа, фізичної безпеки для журналістів та чітке визначення в законодавстві прав журналістів, що захищатиме їх від переслідувань та утисків.
Єврокомісія розробляє Акт свободи преси для захисту журналістів
Єврокомісія розробляє Акт свободи преси для захисту журналістів

ЄС має намір невдовзі ухвалити Акт свободи преси, покликаний захистити журналістів та свободу висловлювання. 

Про це повідомила віцепрезидентка Єврокомісії Вера Юрова під час зустрічі з журналістами у Всесвітній день свободи преси, передають Укрінформ та ІМІ.

У планованому акті йдеться, зокрема, про дотримання трьох головних принципів: забезпечення редакційної незалежності для медіа, посилення фізичної безпеки журналістів, а також інтеграції в законодавство правових норм, які чітко визначатимуть права журналістів і захищатимуть їх від переслідувань та утисків у правовому полі.

За словами Юрової, пропаганда російської війни проти України в медійному полі прямо заборонена законодавством країн-членів. Однак наразі це розуміють не всі медійні платформи. Тож допомогти розв'язати цю проблему має Акт свободи преси, який розробляє Єврокомісія.

На запитання, які уроки виніс Євросоюз із війни в Україні в контексті захисту свободи слова, Юрова відзначила насамперед визнання того факту, що Росія використовує дезінформацію як зброю.

«І в період перед незаконною анексією Криму, і навіть перед вторгненням Росії в Україну я бачила багато людей, включно з політиками, які не хотіли вірити, що Росія використовує дезінформацію та пропаганду як частину своєї військової доктрини, і мене навіть називали "русофобкою”. Доволі дивна реакція для людей, які пам’ятають часи, коли чобіт російського солдата топтав наш простір. Тож ми маємо краще уявлення про те, що відбувається зараз і що може відбутися в майбутньому», — сказала віцепрезидентка Єврокомісії.

За її словами, потрібно розпізнавати агресію не лише «в бомбах, які падають на ваші голови, а й у словах, які можуть мати великий вплив».

«Головна мета російської пропаганди в Європі — зменшити підтримку населенням власних лідерів, які багато роблять для підтримки України… Саме в це Кремль вкладає мільярди — щоб посіяти серед нас глибокий розкол. Саме тому так важливо посилювати боротьбу проти дезінформації. Недооцінювання цього феномену і є головним уроком. Ми маємо перестати бути наївними», — сказала Юрова.

Нагадаємо, 3 травня відзначається Всесвітній день свободи преси, який був запроваджений ООН у 1992 році.

Це рішення стало результатом роботи Генеральної конференції ЮНЕСКО, яка в резолюції 1991 року «Сприяння забезпеченню свободи преси у світі» визнала, що вільна, плюралістична та незалежна преса є необхідним компонентом будь-якого демократичного суспільства.

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден виступив зі щорічною промовою до Всесвітнього дня свободи преси. Він заявив, що «вільна преса є основою демократії», і підтвердив обітницю притягнути до відповідальності всіх, хто намагається заглушити голоси преси по всьому світу. За його словами, США більше, ніж будь-коли, підтримують тренінги з цифрової та фізичної безпеки для журналістів, планують запустити новий фонд для забезпечення адвокатського захисту для журналістів.

Фото зі сторінки Вери Юрової у твіттері

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
585
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду