detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
07.04.2023 19:25
«УП» знайшла в митрополита Онуфрія та ще 20 ієрархів УПЦ МП російські паспорти
«УП» знайшла в митрополита Онуфрія та ще 20 ієрархів УПЦ МП російські паспорти
Глава УПЦ МП Онуфрій отримав закордонний паспорт як громадянин РФ ще у 1998 році.

Митрополит і предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій (в миру Орест Березовський) та ще понад 20 священнослужителів УПЦ МП мають російське громадянство. Про це йдеться у розслідуванні «Української правди».

Як свідчить витяг з системи «Роспаспорт», 20 березня 2002 року Орест Березовський отримав у Москві російський паспорт. За рік, 23 червня 2003 року, він отримав ще й закордонний паспорт громадянина РФ.

Утім, закордонний паспорт Онуфрію в Москві вже видавали у 1998 році священику. Це може свідчити, що російське громадянство він мав значно раніше, ніж з 2002 року.

Російське громадянство має також архієрей УПЦ МП та намісник Десятинного монастиря Гедеон (Юрій Харон). Як з’ясували журналісти, російський паспорт він отримав у 2019 році в Москві, а через рік отримав два закордонні паспорти громадянина Росії.

«Українська правда» з'ясувала також, що в січні 2023 року, майже через рік після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Гедеон проводив службу в російській Казані. Судячи з відозапису цього богослужіння, Харон промовляв молитву на підтримку російських військ.

У грудні 2022 року російський паспорт отримав також колишній митрополит Ізюмський і Куп'янський Єлисей (Олег Іванов). Як стверджують журналісти, після окупації Ізюма він продовжив молитись за патріарха Кирила та почав працювати на окупаційну владу. Зокрема, приймав у себе в храмі представників окупаційної адміністрації Харківської області.

Після звільнення Ізюма Іванов втік до Бєлгорода, де і отримав російський паспорт.

Редакція «УП» заявляє, що наразі має підтверджену інформацію про наявність понад 20 російських паспортів у священнослужителів УПЦ МП, і обіцяє найближчим часом опублікувати ці дані на своєму сайті.

Зараз редакція наводить лише деякі з прізвищ священників УПЦ МП, які мають російське громадянство:

Нагадаємо, починаючи з листопада 2022-го СБУ проводила багато обшуків на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли чимало матеріалів антиукраїнського спрямування, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви. Зокрема, слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські військові сухпайки, а на Буковині — директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

Крім того, цілій низці священників та ієрархів УПЦ МП спецслужба вручила підозру у виправданні російської агресії чи розпалюванні міжрелігійної ворожнечі. Зокрема, 1 квітня СБУ повідомила про підозру колишньому настоятелю Києво-Печерської Лаври від УПЦ МП митрополиту Павлу (Лебедю). Служба безпеки опублікувала перехоплені записи розмов Павла, на яких він радів тимчасовій окупації Херсона, звинувачував Україну в тому, що вона нібито «спровокувала» Москву на повномасштабну війну, і ототожнював бійців тероборони з мародерами і назвав їх «ублюдками». 2 квітня суд призначив Павлу запобіжний захід — домашній арешт на 60 діб з використанням електронного браслета.

Відзначимо, Українська православна церква (Московського патріархату) є самоврядною частиною Російської православної церкви. Очільник РПЦ патріарх Кирил усіляко підтримує російську військову агресію проти України, зокрема у березні 2022-го він де-факто благословив військових армії РФ на війну проти України. Після надання у 2019 році автокефалії Київській митрополії у складі Константинопольського патріархату Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що з канонічної точки зору УПЦ МП в Україні більше не існує, а очільника УПЦ МП Онуфрія не вважають «митрополитом Київським».

27 грудня Конституційний суд України визнав закон, який зобов'язує Українську православну церкву Московського патріархату вказати у своїй назві її приналежність до Росії, таким, що відповідає Конституції. В УПЦ МП заявили, що не збираються змінювати свою назву після рішення Конституційного суду.

Крім того, 20 січня Кабінет міністрів подав до Верховної Ради законопроєкт, який забороняє діяльність в Україні релігійних організацій, якими керують з держави, що здійснює збройну агресію проти України.

1 грудня 2022 року РНБО запровадила санкції щодо митрополита Павла (Лебедя) та екснардепа Новинського, а також низки представників УПЦ МП.

За даними КМІС, 54% українців підтримують повну заборону діяльності Української православної церкви Московського патріархату. Ще майже чверть українців думають, що держава має наглядати та контролювати діяльність УПМ МП, але не забороняти її.

Фото: lavra.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY