«УП» вперше поспілкувалася з військовим, який мав підірвати мости на Чонгарі. Каже — нічого розміновано не було

«УП» вперше поспілкувалася з військовим, який мав підірвати мости на Чонгарі. Каже — нічого розміновано не було

6 Липня 2023
5272

«УП» вперше поспілкувалася з військовим, який мав підірвати мости на Чонгарі. Каже — нічого розміновано не було

5272
Іван Сестриватовський стверджує, що мостів на Чонгарі ніхто не розміновував, а підірвати їх не вдалося через ворожу диверсійну групу або пошкодження дротів підриву. «УП» каже, що це його перші свідчення, а слідство його ще не допитувало.
«УП» вперше поспілкувалася з військовим, який мав підірвати мости на Чонгарі. Каже — нічого розміновано не було
«УП» вперше поспілкувалася з військовим, який мав підірвати мости на Чонгарі. Каже — нічого розміновано не було

«Українська правда» оприлюднила інтерв’ю з українським військовим Іваном Сестриватовським, який мав у ніч на 24 лютого 2022 року підірвати мости біля Чонгару на межі з Кримом. Сестриватовський стверджує, що мостів ніхто не розміновував, а підірвати їх не вдалося через ворожу диверсійну групу або пошкодження дротів підриву.

«УП» стверджує, що за понад рік офіційне слідство досі не допитало Сестриватовського. Тож це інтерв’ю — перші свідчення, які надає військовий.

Сестриватовський, який почав нести службу на Чонгарі восени 2021 року і був заступником командира взводу, каже, що всі мости там були заміновані ще з 2014 року. Перед вторгненням їх не розміновували, а навпаки — перевірили.

«По-особливому укріплення на Чонгарі не готували. Але там все було заміновано заздалегідь, ще з 2014 року. Усі мости — там був залізничний міст, і так само два мости з Чонгара — були заміновані.

Перед повномасштабною війною ці мінування перевіряли. Я можу помилятись, але це було десь за тижні півтора-два. Був журнал, де щоразу, коли приїжджали з перевіркою, ставили відмітки, що добре, що недобре, що зробили, чи все гаразд.

Розмінувань ніяких не було», — каже військовий.

За його словами, як саме були заміновані мости, знали тільки сапери, які ці мости мінували і обслуговували. 

Сестриватовський розповів, що саме він повинен був у ніч на 24 лютого підірвати мости на Чонгарі. За його словами, наказ підривати мости мав віддати йому безпосередній командир позиції, а той мав отримати наказ від вищого керівництва. Але оскільки зв'язку вже не було, тривали обстріли, а командир займався особовим складом, рішення про підрив Сестриватовський ухвалював особисто приблизно за 10 хвилин після початку обстрілу.

«Я намагався здійснити підрив, але вибуху не сталось. Я мав би його побачити. Я стояв саме біля мостів, на першій лінії.

Намагався перепідключити, перепровірити дроти: може, якась помилка сталася, неправильно щось підключили. Підключив заново, знову спробував. Рази три це зробив — вибуху не відбулося», — розповідає військовий.

Сестриватовський називає два варіанти, чому вибуху не сталось: попрацювала ворожа диверсійна група, або дроти підриву були пошкоджені обстрілом.

«Чому мости не підірвались? Я для себе відповідь знаю. Я не сапер, але тут варіанти два. Або була висаджена диверсійна група, або дроти підриву були пошкоджені мінометним обстрілом. Іншої відповіді у мене немає, і я її не шукаю», — каже військовий.

Він розповів, що був здивований, коли дізнався, що історію з мостами на Чонгарі обговорює вся Україна і в цьому когось звинувачують. Він не вважає, що підрив мостів серйозно би зупинив просування окупантів на півдні.

«Я особисто вважаю, що якби мости й були підірвані, це не зупинило би наступ. Лише затримало би, але ненадовго — на годину-півтори. Вони би просто кинули понтони. Вони ж готувалися до цієї війни», — каже військовий.

Він повідомив, що ні офіційне слідство, ні військові керівники досі не контактували з ним з цього питання. «Може, просто бо я поки був на реабілітації, проходив лікарську комісію», — припускає Сестриватовський.

Він каже, що його безпосередній командир з Чонгару загинув, а серед інших свідків тих подій один точно живий — матрос. 

Як пише «УП», публічно відомо, що події 24 лютого на Чонгарі розслідують у кримінальному провадженні, однак його деталей силовики не розголошували. З власних джерел видання дізналося, що слідство розпочали у квітні 2022-го. Його веде Державне бюро розслідувань разом зі Службою безпеки України, при чому, як пише видання, «підконтрольне Офісу президента ДБР має головну роль».

Провадження зареєстроване за статтями «недбале ставлення до військової служби» та «державна зрада». «Правоохоронці досліджують можливу недбалість командування "Південь". Мовляв, саме військові "належним чином не організували заходи щодо мінування споруд (мостів, дамб, тощо)"», — йдеться у матеріалі.

Міністр оборони Олексій Резніков у розмові з «УП» переконував, що це «суто військова історія, саперна», і «хтось придумав цей наратив, що хтось там сказав підірвати / не підірвати, розмінувати». Військове командування називало слова про «незамінування» чутками. «Міст було заміновано, але нам протистояли переважаючі у 15 разів сили противника», — пояснювали в Генштабі.

Відзначимо, питання про те, чому мости, які сполучали материкову Україну з окупованим Кримом, не були підірвані у перший день повномасштабного вторгнення і чому росіянам вдалося доволі швидко окупувати південь України, є одним з найпоширеніших серед критиків української влади, зокрема  опозиційних політиків та журналістів. Останні часто стверджують, що відповідальність за це несе українська влада та Офіс президента. Зокрема, як писав «ДМ», про це в одному дописів згадував журналіст, головний редактор «Цензор.Нет» Юрій Бутусов. «І Херсон був зданий, і Чонгар у лютому, і за це досі влада не відповіла», — написав він тоді.

Фото: «УП» / скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5272
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду