Кабмін подав до Ради проєкт закону, який забороняє діяльність церков, керованих з Росії

Кабмін подав до Ради проєкт закону, який забороняє діяльність церков, керованих з Росії

20 Січня 2023
2815
20 Січня 2023
10:33

Кабмін подав до Ради проєкт закону, який забороняє діяльність церков, керованих з Росії

2815
Проєкт закону «унеможливлює діяльність в Україні релігійних організацій, керівний центр яких розташований в державі, що здійснює збройну агресію проти України». Його ініціатором є прем'єр Денис Шмигаль.
Кабмін подав до Ради проєкт закону, який забороняє діяльність церков, керованих з Росії
Кабмін подав до Ради проєкт закону, який забороняє діяльність церков, керованих з Росії

Кабінет міністрів України подав до Верховної Ради законопроєкт, який забороняє діяльність в Україні релігійних організацій, якими керують з держави, що здійснює збройну агресію проти України.

Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Йдеться про проєкт закону № 8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій».

Проєкт Закону передбачає внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», якими:

«унеможливлюється діяльність в Україні релігійних організацій, керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України в державі, що здійснює збройну агресію проти України».

Згідно із довідкою на сайті парламенту, ініціатором документу є прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Наразі законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді та передали на розгляд керівництву. Водночас, текст законопроєкту на сайті Ради відсутній.

За словами Тараса Мельничука, «законопроєкт спрямований на забезпечення духовної незалежності, недопущення розколу в суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів».

Раніше, 2 грудня, Рада національної безпеки та оборони доручила уряду внести на розгляд парламенту законопроєкт щодо унеможливлення роботи в Україні афілійованих з Росією релігійних організацій. 1 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про введення цього рішення в дію.

9 грудня парламентський комітет підтримав законопроєкт щодо заборони в Україні УПЦ МП. У пояснювальній записці до документу зазначають, що дії російської церкви «мають не релігійний, а політичний характер».

За даними КМІС, 54% українців пдтримують повну заборону діяльності Української православної церкви Московського патріархату. Ще майже чверть українців думають, що держава має наглядати та контролювати діяльність УПМ МП, але не забороняти її.

Крім того, 27 грудня Конституційний суд України визнав закон, який зобов'язує Українську православну церкву Московського патріархату вказати у своїй назві її приналежність до Росії, таким, що відповідає Конституції.

Міністерство культури внесло УПЦ МП до переліку релігійних організацій, які підпадають під дію закону «Про свободу совісті та релігійні організації» і яким необхідно змінити свої назви, ще в січні 2019 року.

В УПЦ МП заявили, що не збираються змінювати свою назву після рішення Конституційного суду.

Крім того, 11 грудня сім священників УПЦ МП потрапили під санкції Ради національної безпеки й оборони. Раніше президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції проти 10 представників церкви.

Відзначимо, з листопада СБУ проводить обшуки на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли чимало матеріалів антиукраїнського спрямування, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви.

Зокрема, слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські сухпайки, а на Буковині – директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

Фото: lavra.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2815
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду