LIGA.net: РНБО запровадила санкції проти Новинського, намісника Лаври Павла та інших діячів УПЦ МП

LIGA.net: РНБО запровадила санкції проти Новинського, намісника Лаври Павла та інших діячів УПЦ МП

2 Грудня 2022
2776
2 Грудня 2022
15:47

LIGA.net: РНБО запровадила санкції проти Новинського, намісника Лаври Павла та інших діячів УПЦ МП

2776
LIGA.net: Рішення РНБО не обмежувалося запровадженням персональних санкцій.
LIGA.net: РНБО запровадила санкції проти Новинського, намісника Лаври Павла та інших діячів УПЦ МП
LIGA.net: РНБО запровадила санкції проти Новинського, намісника Лаври Павла та інших діячів УПЦ МП

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію персональні санкції РНБО, зокрема щодо функціонерів УПЦ МП. Про це LIGA.net повідомив співрозмовник у РНБО. 

Санкції запроваджено за пропозицією РНБО проти діячів релігійних організацій, афілійованих з центрами впливу у Росії.

Серед тих, хто отримав персональні санкції, колишній нардеп Вадим Новинський (диякон УПЦ МП та меценат цієї структури, — «ДМ»), намісник Києво-Печерської Лаври Павло (Лебідь), а також ще близько десятка ієрархів УПЦ МП. Співрозмовник LIGA.net зазначив, що рішення РНБО не обмежувалося запровадженням персональних санкцій.

Нагадаємо, екснардеп Новинський до початку повномасштабної війни вважався одним із найбагатших бізнесменів України. Санкції щодо Новинського можуть вдарити по УПЦ МП, адже бізнесмен є одним із головних меценатів цієї церкви.

У 2021 році Smart Holding Новинського вів перемовини щодо купівлі телеканалу «Наш».

1 грудня президент Зеленський доручив уряду внести до Верховної Ради законопроєкт про неможливість роботи в Україні релігійних організацій, пов'язаних із центрами впливу в Росії.  Також президент ввів у дію персональні санкції щодо деяких представників цих релігійних організацій.

22 листопада СБУ провела обшуки у Києво-Печерській лаврі, Корецькому монастирі та Сарненсько-Поліській єпархії УПЦ МП на Рівненщині. Правоохоронці виявили там мільйони готівки, громадян Росії з «сумнівними» документами та літературу про «царя» і «єдиний народ».

28 листопада СБУ обшукала Почаївську духовну семінарію та Івано-Франківську єпархію УПЦ МП. Слідчі знайшли там численні докази проросійської пропаганди і ймовірної співпраці представників УПЦ МП з Росією.

Згодом Служба безпеки перевірила монастир УПЦ МП на Закарпатті. Там черниці закликали до «пробуждения матушки-Руси» та згадували під час молебнів московського патріарха Кирила Гундяєва.

Російська православна церква представлена в Україні своєю самоврядною частиною, яка має назву Українська православна церква (Московського патріархату).

Після надання у 2019 році автокефалії Київській митрополії у складі Константинопольського патріархату Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що з канонічної точки зору УПЦ (МП) в Україні більше не існує. 

Також у Константинополі вже не вважають митрополита Онуфрія «митрополитом Київським». Патріарх Варфоломій вважає єдиною канонічною автокефальною церквою на території України Православну церкву України на чолі з митрополитом Київським Епіфанієм.

РПЦ не визнає відповідне рішення Константинопольського патріархату.

У лютому 2022 року митрополит Онуфрій засудив війну Росії проти України та вимагав припинити її. Митрополит звертався до Кирила, щоб той попросив Путіна припинити війну.

Очільник РПЦ навпаки ж публічно підтримав російську агресію, де-факто благословивши військових армії Росії на війну проти України.

На соборі у Києві 27 квітня 2022 року УПЦ МП формально прибрала зі свого статуту всі згадки про зв'язок з РПЦ.

Скриншот відео: LBTV/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2776
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду