КМІС: Більше половини українців підтримують заборону УПЦ МП

КМІС: Більше половини українців підтримують заборону УПЦ МП

29 Грудня 2022
1768
29 Грудня 2022
16:04

КМІС: Більше половини українців підтримують заборону УПЦ МП

1768
Ще чверть опитаних підтримують контроль держави над діяльність УПЦ МП, але не її заборону.
КМІС: Більше половини українців підтримують заборону УПЦ МП
КМІС: Більше половини українців підтримують заборону УПЦ МП

54% українців вважають, що Українську православну церкву Московського патріархату треба повністю заборонити в Україні. Ще майже чверть українців думають, що держава має наглядати та контролювати діяльність УПМ МП, але не забороняти її.

Про це свідчать результати опитування  Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 4-27 грудня.

За даними КМІС, назагал 78% українців вважають, що держава в тій чи іншій мірі має втрутитися в діяльність УПЦ МП. Зокрема, серед них 54% вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні. Ще 24% виступають за встановлення державного контролю та нагляду за УПЦ МП, але не її заборону.

Лише 12% респондентів вважають, що нічого не варто робити і не варто втручатися у справи УПЦ МП, а розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень. 

Соціологи зазначають, що у всіх регіонах України більшість населення виступають за вручання держави в питанні діяльності УПЦ МП. 

При тому найбільше прихильників заборони церкви у центрі країни (62%), в той час як на заході 57%.  На півдні та сході України заборону УПЦ МП підтримують трохи менше половини опитаних.

За мовним критерієм, найбільше прихильників заборони УПЦ МП серед україномовних українців (60%), натомість серед російськомовних таких 44%.

Дослідження тривало з 4 по 27 грудня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки опитали 1010 респондентів з усіх регіонів України, крім Криму а окупованих до 24 лютого територій Донецької та Луганської областей.

Статистична похибка від 2,4% для показників, близьких до 50%, до 1,1% для показників, близьких до 5%.

Відзначимо, з 1 січня 2023 року УПЦ МП втратить право проводити богослужіння на території Верхної Лаври в Успенському та Трапезному соборах через закінчення оренди. 26 грудня намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням «не забирати ці храми». Міністерство культури та інформаційної політики буде рекомендувати не продовжувати з УПЦ МП угоду про оренду двох храмів Києво-Печерської лаври.

Нагадаємо, 27 грудня Конституційний суд України визнав закон, який зобов'язує Українську православну церкву Московського патріархату вказати у своїй назві її приналежність до Росії, таким, що відповідає Конституції.

Міністерство культури внесло УПЦ МП до переліку релігійних організацій, які підпадають під дію закону «Про свободу совісті та релігійні організації» і яким необхідно змінити свої назви, ще в січні 2019 року.

В УПЦ МП заявили, що не збираються змінювати свою назву після рішення Конституційного суду.

Раніше, 2 грудня, Рада національної безпеки та оборони доручила уряду внести на розгляд парламенту законопроєкт щодо унеможливлення роботи в Україні афілійованих з Росією релігійних організацій. 1 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про введення цього рішення в дію.

9 грудня парламентський комітет підтримав законопроєкт щодо заборони в Україні УПЦ МП. У пояснювальній записці до документу зазначають, що дії російської церкви «мають не релігійний, а політичний характер».

Крім того, 11 грудня сім священників УПЦ МП потрапили під санкції Ради національної безпеки й оборони. Раніше президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції проти 10 представників церкви.

Відзначимо, з листопада СБУ проводить обшуки на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли чимало матеріалів антиукраїнського спрямування, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви.

Зокрема, слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські сухпайки, а на Буковині – директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

Фото: lavra.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1768
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду