ПАРЄ заявила про можливий геноцид в Україні та спільну відповідальність за злочин агресії влади Росії та Білорусі

ПАРЄ заявила про можливий геноцид в Україні та спільну відповідальність за злочин агресії влади Росії та Білорусі

26 Січня 2023
1092
26 Січня 2023
17:33

ПАРЄ заявила про можливий геноцид в Україні та спільну відповідальність за злочин агресії влади Росії та Білорусі

1092
На сесії також ухвалили рішення, яке затвердило вимоги Асамблеї створити спеціальний трибунал щодо злочину агресії.
ПАРЄ заявила про можливий геноцид в Україні та спільну відповідальність за злочин агресії влади Росії та Білорусі
ПАРЄ заявила про можливий геноцид в Україні та спільну відповідальність за злочин агресії влади Росії та Білорусі

Парламентаська Асамблея Ради Європи заявила, що російська офіційна риторика, яка виправдовує повномасштабне вторгнення та агресію проти України, має ознаки публічного підбурювання до геноциду і може свідчити про намір знищити українську національну групу як таку або принаймні її частину. Про це повідомив «Укрінформ» з посиланням на резолюцію «Правові аспекти та аспект прав людини в агресії російської федерації проти України», прийняту ПАРЄ. 

«Асамблея відзначає, що з'являється все більше доказів того, що російська офіційна риторика, яка використовується для виправдання повномасштабного вторгнення та агресії проти України, так званого процесу "деукраїнізації", має ознаки публічного підбурювання до геноциду або розкриває геноцидний намір знищити українську національну групу як таку або принаймні її частину», — йдеться у документі. 

Як зазначила Асамблея, Конвенція 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, учасниками якої є як Україна, так і Росія, забороняє пряме та публічне підбурювання до вчинення геноциду та спроби його вчинення.

У резолюції також йдеться про те, що деякі злочини Росії проти цивільного населення, а саме: вбивства та насильницьке переміщення дітей з однієї групи до іншої групи, з метою русифікації шляхом усиновлення російськими сім'ями та/або передачі до дитячих будинків, що перебувають під російським управлінням, або інтернатних закладів, таких як літні табори, можуть підпадати під дію статті ІІ Конвенції. 

У тексті резолюції тричі згадують про «можливий геноцид» в Україні. Також у документі міститься положення про те, що створення міжнародного спецтрибуналу щодо злочину агресії проти України не повинно впливати «на здійснення останнім юрисдикції щодо воєнних злочинів, злочинів проти людяності та можливого геноциду, вчинених у контексті тривалої агресії». Крім того, як зазначає Укрінформ, у резолюції пишуть про існування міжнародних та національних механізмів для розслідування, переслідування та, за необхідності, «покарання воєнних злочинів, злочинів проти людяності та можливого геноциду, скоєних під час війни, що триває»

У резолюцію ПАРЄ нагадала, що усі держави-учасниці Конвенції про геноцид «зобов'язані карати геноцид, а також запобігати йому в момент, коли держава дізнається або повинна була дізнатися про існування серйозної загрози вчинення геноциду»

«Європейська правда» також повідомила, що ПАРЄ ухвалила рішення, яке затвердило вимоги Асамблеї створити спеціальний трибунал щодо злочину агресії. 

ПАРЄ наголосила, що відповідальними за злочин агресії мають бути представники керівництва Росії та Білорусі. Вони згадуються на одному рівні в резолюції. 

«Російські та білоруські політичні та військові лідери, які планували, готували, ініціювали або здійснювали ці дії, і які мали можливість контролювати або керувати політичними або військовими діями держави, повинні бути ідентифіковані та притягнуті до відповідальності. Без їхнього рішення про розв'язання цієї агресивної війни проти України не відбулося би звірств, що випливають з цієї війни», — також йдеться в документі.

Як зазначила «Європейська правда», протягом цієї сесії Асамблея неодноразово закликала до створення спецтрибуналу та підкреслила, що Рада Європи має відігравати ключову роль у цьому процесі.

Нагадаємо, 13 жовтня ПАРЄ ухвалила резолюцію, в якій Росія названа терористичним режимом. Резолюція була ухвалена одностайно, за неї проголосували 99 депутатів, присутніх у залі, один утримався.

Фото: «Слово і Діло»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1092
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду