У МВС пояснили, хто потрапляє під визначення «колаборант»

У МВС пояснили, хто потрапляє під визначення «колаборант»

29 Грудня 2022
5539
29 Грудня 2022
17:08

У МВС пояснили, хто потрапляє під визначення «колаборант»

5539
МВС: Колаборантами вважаються громадяни, які свідомо співпрацюють та підтримують окупантів. Люди, які виконують посадові обов’язки в окупації без шкоди Україні, колаборантами не є.
У МВС пояснили, хто потрапляє під визначення «колаборант»
У МВС пояснили, хто потрапляє під визначення «колаборант»

Під визначення «колаборант» підпадають люди, які свідомо співпрацюють з окупантами, підтримують російську агресію чи поширюють відповідну пропаганду. Натомість «колаборантом» не важається людина, яка, опинившись в окупації, продовжувала виконувати свої обов’язки без завдання шкоди Україні.

Про це у роз’яснювальному відео пояснила речниця МВС Альона Матвєєва.

«Колаборація – це свідома діяльність, коли людина в будь-який спосіб співпрацює з окупантами. Колаборантами вважаються ті, хто підтримує російську агресію, займається поширенням російської пропаганди, агітує людей на користь ворога, підтримує або проводить референдуми на окупованих територіях, співпрацює з окупантами для отримання посад або виконує завдання, поставлені окупаційною владою», – пояснила речниця МВС.

За її словами, якщо людина надавала житло окупантам, забезпечувала їжею або передавала інформацію про українських захисників, представників влади або їхнє місце перебування чи інші дані, вона буде притягнута до відповідальності та отримає реальний термін позбавлення волі – аж до 15 років ув'язнення.

«Якщо людина опинилася в окупації і просто продовжила виконувати свої обов’язки без шкоди для України або під страхом смерті, це не означає, що вона колаборант», – наголосила Матвєєва.

Вона додала, що в кожному випадку правоохоронці ухвалюватимуть відповідні рішення лише після ретельної перевірки всіх обставин і наслідків, до яких призвела співпраця конкретного громадянина з окупантами.

Раніше СБУ також повідомляла про затримання однієї з «керівниць» окупаційної адміністрації Ізюмського району, яка збирала паспортні дані українців, допомагаючи фабрикувати результати ворожого «референдуму».

Загалом з початку повномасштабного російського вторгнення СБУ викрила понад 1200 агітаторів, які поширювали в інтернеті фейки та російські наративи. За словами начальника начальник Департаменту кібербезпеки Служби безпеки Іллі Вітюка, наразі російські інформаційні диверсії вже не несуть такої загрози, як раніше.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5539
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду