detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
20.01.2023 14:40
Росіянку-«послідовницю» колаборанта Стремоусова затримала СБУ
Росіянку-«послідовницю» колаборанта Стремоусова затримала СБУ
Свою «співпрацю» із Кирилом Стремоусовим зловмисниця починала із підтримки антивакцинаторських мітингів, які той організовував у Києві.

СБУ затримала «послідовницю» колаборанта Кирила Стремоусова, яка поширювала російську пропаганду. Вона намагалась організувати розгалужену онлайн-мережу поширення кремлівських наративів щодо війни в Україні. Кіберфахівці Служби безпеки нейтралізували канал поширення кремлівської пропаганди, який діяв у Київській області. Про це повідомляє «Укрінформ» із посиланням на телеграм-канал СБУ.

Громадянка РФ у 2007 році приїхала в Україну та оселилася у Бучанському районі Київщини. Спочатку вона систематично брала участь у мітингах антивакцинаторів, які організовував у Києві Стремоусов. Також правоохоронці встановили, що жінка підтримувала тісний зв’язок із дружиною колаборанта.

Після початку повномасштабного вторгнення зловмисниця долучилася до мережі інтернет-агітаторів, яка діяла у столичному регіоні. Учасники мережі поширювали ворожий контент у своїх телеграм-каналах та інших соцмережах, зокрема тих, що заборонені в Україні.

Жінка отримувала від російських кураторів, які перебувають на тимчасово окупованих територіях Херсонської області та АР Крим, пропагандистські матеріали та поширювала їх в інтернеті. Під час обшуку за місцем проживання зловмисниці правоохоронці виявили російські паспорти, заборонену символіку та мобільний телефон, з якого вона адмініструвала пропагандистську групу.

Фігурантці повідомили про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників). Наразі жінці обрано міру запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Кирило Стремоусов — херсонський блогер-колаборант, який активно підтримував російську окупацію Херсонщини. Називав  себе «русским», що багато років «страждав» від «нацистів» та «провокацій СБУ».

Колаборант Кирило Стремоусов

На початку березня 2022-го Стремоусов інсценував допит «українського активіста» і поширив відео із його зйомкою, аби створити видимість, що на мітинги проти російської агресії херсонці виходять не добровільно, а під тиском Служби безпеки України. Тоді ж, у березні 2022 року, Херсонська прокуратура оголосила Стремоусову підозру у держзраді. Проти нього запровадили санкції США.

Нагадаємо також, що окупанти призначили його «заступником губернатора Херсонської області». 9 листопада 2022 року російські ЗМІ повідомили про те, що він нібито загинув у ДТП під Генічеськом.

Пізніше так званий виконувач обов'язків губернатора Херсонщини Володимир Сальдо підтвердив смерть свого «заступника» в аварії. Його загибель підтвердило і джерело «Української правди».

СБУ вже не вперше викриває поплічників Стремоусова. Так, у липні 2022-го його помічницю, яка закликала відновити СРСР, засудили до 5 років ув’язнення. Влітку минулого року СБУ знешкодила мережу «журналістів» херсонського колаборанта.

Фото: телеграм-канал СБУ; скріншот відео

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY