СБУ: Затримано «агентів проникнення» ФСБ Росії, які вербували нових інформаторів

СБУ: Затримано «агентів проникнення» ФСБ Росії, які вербували нових інформаторів

1 Лютого 2023
1001
1 Лютого 2023
11:58

СБУ: Затримано «агентів проникнення» ФСБ Росії, які вербували нових інформаторів

1001
Зловмисники передавали зібрані відомості агресору через закриті канали зв’язку у вигляді електронних координат з детальним описом прилеглої місцевості.
СБУ: Затримано «агентів проникнення» ФСБ Росії, які вербували нових інформаторів
СБУ: Затримано «агентів проникнення» ФСБ Росії, які вербували нових інформаторів

СБУ повідомила про викриття двох агентів ФСБ Росії під час спецоперації у різних регіонах України.

Серед затриманих мешканець Харківщини, якого на початку повномасштабного вторгнення завербували російські спецслужби.

«Невдовзі агент виїхав до Сумщини як внутрішньо переміщена особа та мобілізувався до лав ЗСУ, де проводив розвідувально-підривну діяльність проти України. Після військкомату його направили до навчального центру у Житомирській області», — повідомляє пресслужба СБУ.

За даними Служби безпеки, зловмисник збирав персональні дані інструкторів з бойової підготовки, а також приховано «вивчав» систему охорони військового об’єкта. Згодом мобілізованого передислокували у складі підрозділів українських військ на територію Донецької області.

Там він за даними СБУ продовжив збирати розвідувальну інформацію на користь російських окупантів, насамперед, його цікавили місця базування і маршрути переміщення бойових підрозділів ЗСУ в районах Слов’янська і Краматорська.

До збору інформації зловмисник залучив свого земляка, який після 24 лютого 2022 року разом з ним переїхав до Сум як внутрішньо переміщена особа, а згодом — до Одеської області.

«Погодившись на "пропозицію" російського агента, його поплічник отримав відповідний інструктаж і розпочав розвідувати місця базування підрозділів Сил оборони у причорноморському регіоні. Насамперед він намагався виявити склади з артилерійським озброєнням та боєприпасами українських військ. Для цього об’їжджав місцевість і приховано спостерігав за українськими об’єктами», — повідомляє СБУ.

Обидва зловмисники передавали зібрані відомості агресору через закриті канали зв’язку у вигляді електронних координат з детальним описом прилеглої місцевості.

Служба безпеки заявляє, що  затримала зрадників на спробах чергової передачі окупантам закритих відомостей.

Під час обшуків за місцями перебування затриманих правоохоронці виявили смартфони із доказами законспірованого листування з представником російської спецслужби.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану), фігурантам повідомлено про підозру. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Від 24 лютого 2022 року СБУ розслідує приблизно 1,5 тисячі кримінальних проваджень за фактами державної зради та шпигунства. Понад 340 з них вже скерували до суду. СБУ заявляє, що з початку повномасштабного вторгнення Росії викрила понад 600 російських агентів і шпигунів. 

Нагадаємо, 21 березня в Україні заборонили вести зйомки як військової техніки, так і об'єктів інфраструктури. 

Міноборони закликає українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ.

Також Міноборони звертає увагу, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про наявність або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів.

Крім того, ЗСУ просять медіаспільноту максимально обмежити публікацію персональних даних українських військовослужбовців, зокрема офіцерів, виключити фото- та відеофіксацію, поширення у медіа точної територіальної прив’язки бомбосховищ.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1001
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду