СБУ: Затримано російських агентів, які готували ракетні удари по інфраструктурі Одеси і Херсона

СБУ: Затримано російських агентів, які готували ракетні удари по інфраструктурі Одеси і Херсона

6 Лютого 2023
748
6 Лютого 2023
12:31

СБУ: Затримано російських агентів, які готували ракетні удари по інфраструктурі Одеси і Херсона

748
СБУ: Під час обшуків у затриманих виявлено смартфони з доказами законспірованого листування з представником ФСБ.
СБУ: Затримано російських агентів, які готували ракетні удари по інфраструктурі Одеси і Херсона
СБУ: Затримано російських агентів, які готували ракетні удари по інфраструктурі Одеси і Херсона

СБУ заявила про викриття  двох агентів ФСБ у прифронтових районах півдня України, які сприяли підготовці ворогом ракетних ударів по критичній інфраструктурі Одеси і Херсона.

За даними Служби безпеки, затримані за вказівкою росіян збирали розвіддані про базування та переміщення підрозділів ЗСУ на Таврійському напрямку.

«Крім цього передавали окупантам локації критичної інфраструктури в Одесі та Херсоні. Насамперед агресора цікавили точні координати місцевих об’єктів Укрзалізниці та енергогенеруючих підприємств. У разі отримання розвідінформації окупанти планували використати її для підготовки і проведення серії прицільних ракетних ударів по українських містах», — повідомляє СБУ.

Одного з російських агентів затримано поблизу центрального залізничного вокзалу у Херсоні, іншого — в Одесі після прихованої фотофіксації одного з військових об’єктів.

Поплічниками агресора виявились двоє місцевих жителів, яких російська спецслужба завербувала після початку повномасштабного вторгнення:  «Обидва зловмисники перебували на постійному агентурному зв’язку з кадровим співробітником управління ФСБ по Ростовській області з псевдонімом "Буба Касторський"».

Для комунікації вони використовували спеціально створений анонімний телеграм-канал. СБУ заявляє, що під час обшуків у затриманих виявлено смартфони із доказами законспірованого листування з представником ФСБ.

Обом затриманим слідчі Служби безпеки повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Зловмисникам загрожує покарання — до 15 років ув’язнення або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Від 24 лютого 2022 року СБУ розслідує приблизно 1,5 тисячі кримінальних проваджень за фактами державної зради та шпигунства. Понад 340 з них вже скерували до суду. СБУ заявляє, що з початку повномасштабного вторгнення Росії викрила понад 600 російських агентів і шпигунів. 

Нагадаємо, 21 березня в Україні заборонили вести зйомки як військової техніки, так і об'єктів інфраструктури. 

Міноборони закликає українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ.

Також Міноборони звертає увагу, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про наявність або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів.

Крім того, ЗСУ просять медіаспільноту максимально обмежити публікацію персональних даних українських військовослужбовців, зокрема офіцерів, виключити фото- та відеофіксацію, поширення у медіа точної територіальної прив’язки бомбосховищ.

Фото: пресслужба СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
748
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду