Медійнику-колаборанту з Маріуполя Андрію Кіору оголосили про підозру

Медійнику-колаборанту з Маріуполя Андрію Кіору оголосили про підозру

25 Жовтня 2022
1764
25 Жовтня 2022
19:01

Медійнику-колаборанту з Маріуполя Андрію Кіору оголосили про підозру

1764
Йому загрожує позбавлення волі від 10 до 15 років з конфіскацією майна.
Медійнику-колаборанту з Маріуполя Андрію Кіору оголосили про підозру
Медійнику-колаборанту з Маріуполя Андрію Кіору оголосили про підозру

У Маріуполі про заочну підозру оголосили Андрію Кіору. Про це з посиланням на власні джерела в правоохоронних органах повідомляє сайт «0629».

Кіор є керівником пресслужби колаборанта, так званого очільника окупаційної «адміністрації» Маріуполя, депутата міськради від «ОПЗЖ» Костянтина Іващенка. Кіору інкримінують санкції частини 5 статті 111-1 Кримінального кодексу України («Добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора, або добровільне обрання до таких органів, а також участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів»).

Андрій Кіор до війни був журналістом, працював в газеті «Іллічівець». Протягом нетривалого часу обіймав посаду президента медіагрупи Ріната Ахметова і керував маріупольським каналом МТВ. Пізніше, після звільнення, намагався створити власний телеканал. Зняв документальний фільм про історію козацтва в Маріуполі. Після окупації Маріуполя Андрій Кіор добровільно, за даними сайту «0629», погодився на посаду керівника пресслужби Іващенка. Також він мав намір очолити новий пропагандистський телеканал у місті, але його кандидатуру не затвердили. Телеканал у Маріуполі росіяни створювали у взаємодії з «Первым республиканским», пропагандистським каналом терористичної організації «ДНР».

Кіор продовжив займатися російською пропагандою. Він тиражував російські пропагандистські наративи про «один народ», стверджував, що «Росія – сильна країна», «СРСР – рай на землі, якій у українців вкрали нацисти», «українці не мали чинити спротиву росіянам», «маріупольський театр розбомбили самі українці» тощо.

За даними журналістів Маріуполя, Андрій Кіор проходив підготовку у Вищий школі КДБ під час служби в армії. У віці 40 років навчався у Москві, у ВДІКу.

Нагадаємо, на початку вересня стало відомо, що колишній очільник пресслужби Донецької залізниці Володимир Селіванов разом із російськими пропагандистами працює на каналі «Оплот-ТВ» у Маріуполі. В травні 2022 року, за даними місцевих журналістів, він відмовився залишати Маріуполь, хоча йому пропонували допомогу для евакуації.

Фото: сайт «0629»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1764
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду