detector.media
29.12.2022 16:04
КМІС: Більше половини українців підтримують заборону УПЦ МП
КМІС: Більше половини українців підтримують заборону УПЦ МП
Ще чверть опитаних підтримують контроль держави над діяльність УПЦ МП, але не її заборону.

54% українців вважають, що Українську православну церкву Московського патріархату треба повністю заборонити в Україні. Ще майже чверть українців думають, що держава має наглядати та контролювати діяльність УПМ МП, але не забороняти її.

Про це свідчать результати опитування  Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 4-27 грудня.

За даними КМІС, назагал 78% українців вважають, що держава в тій чи іншій мірі має втрутитися в діяльність УПЦ МП. Зокрема, серед них 54% вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні. Ще 24% виступають за встановлення державного контролю та нагляду за УПЦ МП, але не її заборону.

Лише 12% респондентів вважають, що нічого не варто робити і не варто втручатися у справи УПЦ МП, а розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень. 

Соціологи зазначають, що у всіх регіонах України більшість населення виступають за вручання держави в питанні діяльності УПЦ МП. 

При тому найбільше прихильників заборони церкви у центрі країни (62%), в той час як на заході 57%.  На півдні та сході України заборону УПЦ МП підтримують трохи менше половини опитаних.

За мовним критерієм, найбільше прихильників заборони УПЦ МП серед україномовних українців (60%), натомість серед російськомовних таких 44%.

Дослідження тривало з 4 по 27 грудня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки опитали 1010 респондентів з усіх регіонів України, крім Криму а окупованих до 24 лютого територій Донецької та Луганської областей.

Статистична похибка від 2,4% для показників, близьких до 50%, до 1,1% для показників, близьких до 5%.

Відзначимо, з 1 січня 2023 року УПЦ МП втратить право проводити богослужіння на території Верхної Лаври в Успенському та Трапезному соборах через закінчення оренди. 26 грудня намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням «не забирати ці храми». Міністерство культури та інформаційної політики буде рекомендувати не продовжувати з УПЦ МП угоду про оренду двох храмів Києво-Печерської лаври.

Нагадаємо, 27 грудня Конституційний суд України визнав закон, який зобов'язує Українську православну церкву Московського патріархату вказати у своїй назві її приналежність до Росії, таким, що відповідає Конституції.

Міністерство культури внесло УПЦ МП до переліку релігійних організацій, які підпадають під дію закону «Про свободу совісті та релігійні організації» і яким необхідно змінити свої назви, ще в січні 2019 року.

В УПЦ МП заявили, що не збираються змінювати свою назву після рішення Конституційного суду.

Раніше, 2 грудня, Рада національної безпеки та оборони доручила уряду внести на розгляд парламенту законопроєкт щодо унеможливлення роботи в Україні афілійованих з Росією релігійних організацій. 1 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про введення цього рішення в дію.

9 грудня парламентський комітет підтримав законопроєкт щодо заборони в Україні УПЦ МП. У пояснювальній записці до документу зазначають, що дії російської церкви «мають не релігійний, а політичний характер».

Крім того, 11 грудня сім священників УПЦ МП потрапили під санкції Ради національної безпеки й оборони. Раніше президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції проти 10 представників церкви.

Відзначимо, з листопада СБУ проводить обшуки на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли чимало матеріалів антиукраїнського спрямування, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви.

Зокрема, слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські сухпайки, а на Буковині – директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

Фото: lavra.ua

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY