Проти десяти представників церкви впроваджено санкції РНБО

Проти десяти представників церкви впроваджено санкції РНБО

4 Грудня 2022
2685
4 Грудня 2022
10:00

Проти десяти представників церкви впроваджено санкції РНБО

2685
Вони погодилися на співпрацю з окупаційною владою та виправдовують військову агресію Росії. Більшість із них наразі перебувають на тимчасово окупованих територіях України або за кордоном.
Проти десяти представників церкви впроваджено санкції РНБО
Проти десяти представників церкви впроваджено санкції РНБО

Служба безпеки України опублікувала повний список осіб, які за її поданням потрапили під санкції РНБО. Список затвердив президент Володимир Зеленський. 

Протягом п’яти років щодо фігурантів переліку застосовуватимуть блокування активів, обмеження торговельних операцій, не дозволятимуть виведення капіталів за межі України тощо. Їх позбавлять державних нагород України, а також інших відзнак. Крім того, заборонять набувати у власність земельні ділянки, приватизувати державне майно та права інтелектуальної власності.

До переліку увійшли десять представників Української православної церкви Московського патріархату або особи, тісно пов’язані з цією організацією:

  1. Новинський Вадим Владиславович (клірик УПЦ);
  2. Лебідь Петро Дмитрович (митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври);
  3. Швець Ростислав Пилипович (Лазар, митрополит Симферопольський и Кримський);
  4. Удовенко Володимир Петрович (Платон, митрополит Феодосійський і Керченський);
  5. Опанасенко В’ячеслав Олександрович (єпископ Коктебельский Агафон);
  6. Овсянніков Олександр Олександрович (єпископ Джанкойський і Роздольненський Олексій);
  7. Чернишов Костянтин Валерійович (єпископ Бахчисарайський Калленік);
  8. Таранов Олександр Борисович (архієпископ Ровеньківський і Свердловський Аркадій);
  9. Іванов Олег Олександрович (колишній митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей);
  10. Масленіков Олексій Олександрович (колишній митрополит Роменський і Буринський Iосиф).

Як ідеться у повідомленні СБУ, фігуранти санкційного списку погодилися на співпрацю з окупаційною владою. Вони просувають проросійські наративи, виправдовують військову агресію Росії в Україні. Також священнослужителі запропонували приєднати очолювані ними єпархії до Російської православної церкви.

Нагадаємо, у перші дні грудня президент України Володимир Зеленський ввів у дію персональні санкції РНБО, зокрема щодо функціонерів УПЦ МП. 

1 грудня президент Зеленський доручив уряду внести до Верховної Ради законопроєкт про неможливість роботи в Україні релігійних організацій, пов'язаних із центрами впливу в Росії. Також президент ввів у дію персональні санкції щодо деяких представників цих релігійних організацій.

СБУ та Національна поліція провели обшуки у Києво-Печерській лаврі, Корецькому монастирі та Сарненсько-Поліській єпархії УПЦ МП на Рівненщині. Такі ж заходи відбулися у Почаївській духовній семінарії та Івано-Франківській єпархії УПЦ МП. Згодом Служба безпеки перевірила монастир УПЦ МП на Закарпатті, керівництво УПЦ МП на Кіровоградщині.

Як інформує Служба безпеки, викриття проросійських представників церкви триватиме.

На фото: Андрій Новіков, колишній секретар Одеської єпархії УПЦ МП, який у 2014 році через проросійську позицію виїхав до Росії

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2685
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду