Глава ПЦУ Епіфаній проведе різдвяну службу в Успенському соборі Києво-Печерської лаври

Глава ПЦУ Епіфаній проведе різдвяну службу в Успенському соборі Києво-Печерської лаври

5 Січня 2023
1108

Глава ПЦУ Епіфаній проведе різдвяну службу в Успенському соборі Києво-Печерської лаври

1108
Це буде перша в історії літургія предстоятеля автокефальної української церкви у головному храмі Лаври.
Глава ПЦУ Епіфаній проведе різдвяну службу в Успенському соборі Києво-Печерської лаври
Глава ПЦУ Епіфаній проведе різдвяну службу в Успенському соборі Києво-Печерської лаври

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній звершить 7 січня у свято Різдва Христового за юліанським календарем богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Про це повідомила пресслужба ПЦУ 4 січня.

Це буде перша в історії літургія предстоятеля автокефальної Православної церкви України в Києво-Печерській лаврі.

«Після отримання відповідного дозволу повідомляємо вірних та громадськість, що святкову Божественну літургію з нагоди Різдва Христового предстоятель Православної церкви України та священноархімандрит Свято-Успенської Києво-Печерської лаври митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершить 7 січня 2023 року в Успенському соборі Києво-Печерської лаври», – повідомили у ПЦУ.

Початок святкової відправи запланований на 9:00.

Успенський собор історично вважається головним храмом Києво-Печерської лаври. Напередодні Нового року державний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив Українській православній церкві Московського патріархату, що з 1 січня не продовжує з нею договір користування Успенським собором та Трапезною церквою у Верхній лаврі.

26 грудня намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням «не забирати ці храми».

Міністерство культури та інформаційної політики заявило, що рекомендуватиме не продовжувати з УПЦ МП угоду про оренду двох храмів Києво-Печерської лаври.

Ще 2 грудня  заступник голови Управління із зовнішніх церковних зв’язків Православної церкви України, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) повідомив, що Свято-Успенську Києво-Печерську лавру офіційно зареєстровано як чоловічий монастир у складі Православної церкви України. 

Нагадаємо, 27 грудня Конституційний суд України визнав закон, який зобов'язує Українську православну церкву Московського патріархату вказати у своїй назві її приналежність до Росії, таким, що відповідає Конституції.

Міністерство культури внесло УПЦ МП до переліку релігійних організацій, які підпадають під дію закону «Про свободу совісті та релігійні організації» і яким необхідно змінити свої назви, ще в січні 2019 року.

В УПЦ МП заявили, що не збираються змінювати свою назву після рішення Конституційного суду.

Раніше, 2 грудня, Рада національної безпеки та оборони доручила уряду внести на розгляд парламенту законопроєкт щодо унеможливлення роботи в Україні афілійованих з Росією релігійних організацій. 1 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про введення цього рішення в дію.

9 грудня парламентський комітет підтримав законопроєкт щодо заборони в Україні УПЦ МП. У пояснювальній записці до документу зазначають, що дії російської церкви «мають не релігійний, а політичний характер».

За даними КМІС, 54% українців пдтримують повну заборону діяльності Української православної церкви Московського патріархату. Ще майже чверть українців думають, що держава має наглядати та контролювати діяльність УПМ МП, але не забороняти її.

Крім того, 11 грудня сім священників УПЦ МП потрапили під санкції Ради національної безпеки й оборони. Раніше президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції проти 10 представників церкви.

Відзначимо, з листопада СБУ проводить обшуки на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли чимало матеріалів антиукраїнського спрямування, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви.

Зокрема, слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські сухпайки, а на Буковині – директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

Фото: Arconsteam Ukraine/Flickr

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1108
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду