Намісник Лаври Павло звернувся до Зеленського: просить не забирати храми в УПЦ МП і не диктувати, коли Різдво

Намісник Лаври Павло звернувся до Зеленського: просить не забирати храми в УПЦ МП і не диктувати, коли Різдво

27 Грудня 2022
3153
27 Грудня 2022
09:39

Намісник Лаври Павло звернувся до Зеленського: просить не забирати храми в УПЦ МП і не диктувати, коли Різдво

3153
Напередодні директор заповідника повідомив Павлу, що 31 грудня закінчується термін оренди Успенського та Трапезного соборів Лаври.
Намісник Лаври Павло звернувся до Зеленського: просить не забирати храми в УПЦ МП і не диктувати, коли Різдво
Намісник Лаври Павло звернувся до Зеленського: просить не забирати храми в УПЦ МП і не диктувати, коли Різдво

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь) звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням залишити Успенський та Трапезний собори Лаври у віданні Української православної церкви Московського патріархату.

Відеозвернення владики Павла опублікували на ютуб-каналі Києво-Печерської лаври. 

Як розповів митрополит Павло, 26 грудня директор державного заповідника «Києво-Печерська лавра» повідомив йому, що 31 грудня закінчується термін оренди Успенського та Трапезного соборів на території Верхньої лаври.  

«Вже 1 січня ми не маємо права переступати пороги Трапезного і Успенського соборів. Нас ніхто не сповістив письмово хоча б за місяць, у нас на руках довгострокові договори оренди, ми служили до війни щодня», — поскаржився намісник Лаври.

Владика Павло закликав Зеленського прийти до Лаври, щоб переконатися «на власні очі, скільки вірян приходять на богослужіння у недільний чи святковий день».

«Протягом 30 років я, будучи намісником обителі, постійно перебуваю тут, і разом зі мною 220 чоловік братії, котрі постійно моляться за нашу державу, за наше військо. І не тільки молимося — ми постійно перебуваємо в труді, стараємося допомогти всім нужденним», — додав митрополит.

Лебідь заявив, що він звертався до міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка щодо цієї ситуації, але відповіді не отримав.

Намісник Лаври закликав Зеленського не забирати в УПЦ МП храми і зробити так, щоб «ті люди, які не мають нічого спільного з церквою, не указували, коли нам святкувати Різдво Христове, не указували нам, до якої церкви ходити».

«Нам достатньо, коли ворог б’є по наших людях, нам достатньо тої біди і горя, коли люди голодують у холоді та без світла. І ще хочете забрати віру в людей? Хочете забрати останню надію? Не робіть цього», – сказав Павло.

Він закликав президента «дати достойні укази Кабінету міністрів» і «дати укази партії, щоб не підписували ці бездарні документи проти церкви».

«Ми не вмішуємося в політику, не вмішуємося в економіку. Ми тільки просимо, щоб Господь зберіг нас в нашій церкві, церкву для нас і в нашій державі», ­– підсумував Лебідь.

Нагадаємо, 4 листопада 2021 року у Києво-Печерській лаврі під час зйомок гасіння пожежі в одному з приміщень монастиря виник конфлікт між журналістами «Магнолія-ТБ» та «братами» намісника Павла. Насельник монастиря силоміць забрав у журналіста телефон, а митрополит Павло наказав «нічого не віддавати» представнику медіа.

Згодом стало відомо, що 12 листопада у Києво-Печерській лаврі під час богослужіння прославляли Росію. Священник ПЦУ Михайло Омелян опублікував відео, на якому церковний хор співає пісню, у тексті якої згадують про «матушку-Русь». Відео вивчають поліція та СБУ.

СБУ порушила справу щодо прославляння «русского мира» у Києво-Печерській лаврі.

Згодом намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло визнав, що на одному з молебнів парафіяни співали пісню про Росію. Але заявив, що вона не є богослужбовим піснеспівом – назвав її світською. Отцю Захарію, який допустив піснеспів, заборонили служити літургії.

22 листопада Служба безпеки України спільно з Національною поліцією та Національною гвардією прийшли з обшуками на території Києво-Печерської лаври.

Тоді СБУ виявила в Лаврі та інших храмах УПЦ МП мільйони готівки, громадян Росії з «сумнівними» документами та літературу про «царя» і «єдиний народ». Знайдені у монастирях журнали та брошури призначались «для тех, кто любит Россию», розповідали про «спільну багатовікову історію, єдиний братній народ і єдину країну» і «передчували Новоросію».

Після того правоохоронці провели низку обшуків по монастирях та єпархіях УПЦ МП майже по всій країні. Слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські сухпайки, а на Буковині – директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

11 грудня сім священників УПЦ МП потрапили під санкції Ради національної безпеки й оборони. Раніше президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції проти 10 представників церкви, зокрема й проти намісника Києво-Печерської Лаври Павла.

9 грудня парламентський комітет підтримав законопроєкт щодо заборони в Україні УПЦ МП. У пояснювальній записці до документу зазначають, що дії російської церкви «мають не релігійний, а політичний характер».

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3153
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду