Нові обшуки в УПЦ МП: СБУ знайшла крадені ікони, прапори «Новоросії» та посвідчення «військової адміністрації РФ» (ФОТО)

Нові обшуки в УПЦ МП: СБУ знайшла крадені ікони, прапори «Новоросії» та посвідчення «військової адміністрації РФ» (ФОТО)

8 Грудня 2022
1451
8 Грудня 2022
16:18

Нові обшуки в УПЦ МП: СБУ знайшла крадені ікони, прапори «Новоросії» та посвідчення «військової адміністрації РФ» (ФОТО)

1451
Крім того, спецслужби знайшли російські паспорти священників, отримані під час окупації, тексти молитов за країну-агресора, колишніх кримінальників та зниклу безвісти особу.
Нові обшуки в УПЦ МП: СБУ знайшла крадені ікони, прапори «Новоросії» та посвідчення «військової адміністрації РФ» (ФОТО)
Нові обшуки в УПЦ МП: СБУ знайшла крадені ікони, прапори «Новоросії» та посвідчення «військової адміністрації РФ» (ФОТО)

Служба безпеки України завершила контррозвідувальні заходи на об’єктах УПЦ МП у Херсонській, Черкаській, Житомирській та Волинській областях.

Як повідомляє пресслужба СБУ, на території єпархій правоохоронці виявили російські паспорти, прокремлівську літературу, «документи» окупаційних адміністрацій і прапори терористичних організацій «Л/ДНР».

Крім того, правоохоронці встановили, що місцевий архимандрит – настоятель Успенського собору у Херсоні – був присутній у кремлівській залі під час оголошення анексії чотирьох українських регіонів.

За декілька днів до звільнення міста священник у супроводі російських загарбників втік до тимчасово окупованих районів півдня України.

На території собору співробітники СБУ виявили колекцію ікон, яку росіяни викрали з будинку почесного консула Литовської Республіки під час окупації Херсона.

 

Крім того, у церковних приміщеннях знайшли перепустки, виписані на ім’я «федерального советника военно-гражданской администрации РФ» та російські паспорти місцевих священників, які вони отримали під час окупації Херсона.

 

За викритими фактами правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Крім цього, у Красногірському Свято-Покровському жіночому монастирі на Черкащині спецслужба виявила прапор «Новоросії» та бібліотеку з пропагандистською літературою російських авторів.

 

На території чоловічого монастиря Овруцько-Коростенської єпархії і скиту у Житомирській області викрили колишніх кримінальників, які підтримують зв’язок з абонентами РФ. Наразі ці контакти перевіряє СБУ.

У ще одному монастирі Житомирщини виявили особу, яка з 2020 року перебуває у загальнодержавному розшуку як безвісти зникла.

Під час огляду приміщень Свято-Миколаївського Милецького монастиря знайшли тексти молитов за країну-агресора та російські «підручники», в яких вихваляють кремлівський режим.

Наразі всі вилучені матеріали направлено на експертизу для вжиття подальших процесуальних дій.

СБУ також вкотре наголосила, що «дотримується принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання».

Останніми тижнями СБУ проводить обшуки на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли багато антиукраїнських матеріалів, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви.

Зокрема, під час обшуків СБУ виявила у монастирях та приміщеннях УПЦ МП мільйони готівки різною валютою, громадян Росії із «сумнівними» документами та літературу про «царя» і «єдиний народ». Знайдені у монастирях журнали та брошури призначались «для тех, кто любит Россию», розповідали про «спільну багатовікову історію, єдиний братній народ і єдину країну» і «передчували Новоросію».

Крім того, під час обшуків у Почаївській духовній семінарії та Івано-Франківській єпархії УПЦ МП працівники СБУ та Нацполіції знайшли шеврони «донських козаків» та велику кількість антиукраїнських матеріалів. Більшість літератури – авторства російських діячів. У ній заперечується існування українського народу, мови та право України на державність.

Слідчі повідомили про підозру митрополиту Кіровоградської єпархії УПЦ МП, який виправдовував окупацію Криму. Він належав до найближчого оточення московського патріарха Кирила, координував з ним поширення прокремлівських поглядів у регіоні.

Нещодавно Служба безпеки встановила, що настоятель храму УПЦ МП у Лисичанську «зливав дані про позиції Збройних сил та патріотів у Сєвєродонецьку». Його засудили на 12 років.

2 грудня президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції проти 10 представників церкви. Вони співпрацюють з окупаційною владою та виправдовують російську агресію.

Напередодні РНБО доручила уряду внести на розгляд парламенту законопроєкт щодо унеможливлення роботи в Україні афілійованих з Росією релігійних організацій.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1451
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду