Мінкульт підтвердив різдвяну літургію Епіфанія у Лаврі. УПЦ МП надала застарілу інформацію

Мінкульт підтвердив різдвяну літургію Епіфанія у Лаврі. УПЦ МП надала застарілу інформацію

6 Січня 2023
1132

Мінкульт підтвердив різдвяну літургію Епіфанія у Лаврі. УПЦ МП надала застарілу інформацію

1132
Попередні звинувачення від УПЦ МП на адресу медіа щодо «чергового фейку від ПЦУ» ґрунтувались на застарілій інформації.
Мінкульт підтвердив різдвяну літургію Епіфанія у Лаврі. УПЦ МП надала застарілу інформацію
Мінкульт підтвердив різдвяну літургію Епіфанія у Лаврі. УПЦ МП надала застарілу інформацію

Міністерство культури дало дозвіл на те, щоби предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній провів 7 січня різдвяну службу в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Заяви УПЦ МП про «черговий фейк від ПЦУ» ґрунтувались на застарілій інформації. Про це повідомляє ВВС News Україна.

Напередодні Українська православна церква Московського патріархату заявила, що Православна церква України не має дозволу на проведення 7 січня анонсованого богослужіння у Києво-Печерській лаврі. УПЦ МП звинуватила ЗМІ у поширенні «чергового фейку від ПЦУ», а намір провести літургію назвала спробою «силового захоплення Лаври».

УПЦ МП запевняла, що в. о. генерального директора національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Олександр Рудник під час зустрічі з монахами та очільниками монастиря 5 січня повідомив, що не отримував жодних звернень з боку ПЦУ про використання Успенського собору та Трапезного храму для проведення богослужінь.

Видання ВВС News Україна зв'язалось із Олександром Рудником, і він заперечив повідомлення УПЦ МП.

«Та розмова на відео відбувалась вчора у першій половині дня. На той момент не було розпорядження про богослужіння. Але у другій половині дня до мене надійшло звернення від ПЦУ про проведення богослужіння і про отримання дозволу від Міністерства культури», – сказав очільник заповідника.

Він повідомив, що надав дозвіл і уклав угоду на проведення богослужіння 7 січня.

«Всі документи зараз є, в УПЦ оприлюднили ввечері застарілу інформацію», – пояснив Рудник.

Наразі йдеться про разову оренду для богослужіння. Він додав, що сили правопорядку будуть стежити завтра за тим, щоб подія відбулась без жодних ексцесів.

ВВС News Україна також оприлюднила документ, який підтверджує, що МКІП надало згоду на проведення служби ПЦУ в Успенському соборі.

Мінкульт є розпорядником державного майна на території Лаври, яким управляє державний заповідник «Києво-Печерська лавра».

Співрозмовники видання в Православній церкві України вказують, що станом на 5 січня заповідник дійсно ще не укладав угоду з ПЦУ про оренду 7 січня. Проте відповідне рішення Мінкульту вже було.

Нагадаємо, напередодні у Православній церкві України заявили, що 7 січня, у свято Різдва Христового за юліанським календарем, святкове богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври звершить предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

Напередодні Нового року державний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив Українській православній церкві Московського патріархату, що з 1 січня не продовжує з нею договір користування Успенським собором та Трапезною церквою у Верхній лаврі.

26 грудня намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням «не забирати ці храми».

Міністерство культури та інформаційної політики заявило, що рекомендуватиме не продовжувати з УПЦ МП угоду про оренду двох храмів Києво-Печерської лаври.

5 січня Міністерство культури оголосило, що Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської лаври остаточно повернули у користування державі.

Фото: Arconsteam Ukraine/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1132
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду