УПЦ МП звинуватила ЗМІ у «черговому фейку» про різдвяну літургію Епіфанія у Лаврі

УПЦ МП звинуватила ЗМІ у «черговому фейку» про різдвяну літургію Епіфанія у Лаврі

6 Січня 2023
4362

УПЦ МП звинуватила ЗМІ у «черговому фейку» про різдвяну літургію Епіфанія у Лаврі

4362
УПЦ МП: Усі новини про богослужіння 7 січня опубліковані із сайту ПЦУ. Медіа не перевірили інформацію і наповнили простір черговим фейком.
УПЦ МП звинуватила ЗМІ у «черговому фейку» про різдвяну літургію Епіфанія у Лаврі
УПЦ МП звинуватила ЗМІ у «черговому фейку» про різдвяну літургію Епіфанія у Лаврі

Українська православна церква Московського патріархату заявила, що Православна церква України не має дозволу на проведення 7 січня анонсованого богослужіння у Києво-Печерській лаврі. Цю інформацію УПЦ МП називає «черговим фейком від ПЦУ», а намір  провести літургію – спробою «силового захоплення Лаври».

Про це йдеться у заяві Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП.

Як заявили в УПЦ МП, керівництво ПЦУ начебто не отримувало дозволу від адміністрації заповідника «Києво-Печерська лавра» на проведення богослужіння 7 січня.

«За повідомленням адміністрації музею, анонсоване "ПЦУ" богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври не має дозволу», – йдеться у заяві.

УПЦ МП запевняє, що в. о. генерального директора заповідника Олександр Рудник під час зустрічі з монахами та очільниками монастиря 5 січня повідомив, що не отримував жодних звернень з боку ПЦУ про використання Успенського собору та Трапезного храму для проведення богослужінь.

В УПЦ МП також оприлюднили відео з зустрічі, на якому Рудник на питання щодо богослужіння Епіфанія каже: «Ні офіційного звернення, ні неофіційного звернення від ПЦУ я не отримував. Ніяких розпоряджень з приводу цього я не отримував станом на зараз (вечір 5 січня, – ДМ)» і навіть хреститься на підтвердження правдивості своїх слів.

В УПЦ МП наголосили, що досі жоден представник Міністерства культури не прокоментував заяву ПЦУ про богослужіння 7 січня. Вони називають намір митрополита Епіфанія провести різдвяне богослужіння «спробою силового захоплення Успенського собору шляхом шантажу та введення в інформаційну оману суспільства».

УПЦ МП також звинуватила усі ЗМІ, які опублікували заяву з офіційного сайту ПЦУ, у тому, що вони нібито не перевірили цю інформацію, а «натомість наповнили інформаційний простір черговим фейком від "ПЦУ"».

ОНОВЛЕНО. Пізніше стало відомо, що Міністерство культури таки надало дозвіл на те, щоби предстоятель ПЦУ Епіфаній провів 7 січня різдвяну службу в Успенському соборі. Видання ВВС News Україна зв'язалось із Олександром Рудником, і він повідомив, що розмова з УПЦ МП відбулася зранку 5 січня, а вже ввечері того ж дня він отримав звернення від ПЦУ і відповідний дозвіл від МКІП. Рудник повідомив, що уклав угоду на проведення богослужіння, тож заяви і звинувачення УПЦ МП ґрунтувались на застарілій інформації.

Нагадаємо, напередодні у Православній церкві України заявили, що 7 січня, у свято Різдва Христового за юліанським календарем, святкове богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври звершить предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

Напередодні Нового року державний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив Українській православній церкві Московського патріархату, що з 1 січня не продовжує з нею договір користування Успенським собором та Трапезною церквою у Верхній лаврі.

26 грудня намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням «не забирати ці храми».

Міністерство культури та інформаційної політики заявило, що рекомендуватиме не продовжувати з УПЦ МП угоду про оренду двох храмів Києво-Печерської лаври.

5 січня Міністерство культури оголосило, що Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської лаври остаточно повернули у користування державі.

27 грудня Конституційний суд України визнав закон, який зобов'язує Українську православну церкву Московського патріархату вказати у своїй назві її приналежність до Росії, таким, що відповідає Конституції.

Міністерство культури внесло УПЦ МП до переліку релігійних організацій, які підпадають під дію закону «Про свободу совісті та релігійні організації» і яким необхідно змінити свої назви, ще в січні 2019 року.

В УПЦ МП заявили, що не збираються змінювати свою назву після рішення Конституційного суду.

Після надання у 2019 році автокефалії Київській митрополії у складі Константинопольського патріархату Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що з канонічної точки зору УПЦ (МП) в Україні більше не існує. У Константинополі не вважають митрополита Онуфрія «митрополитом Київським», а єдиною канонічною церквою на території України вважають Православну церкву України. РПЦ не визнає відповідне рішення Константинопольського патріархату.

2 грудня, РНБО доручила уряду внести на розгляд парламенту законопроєкт щодо унеможливлення роботи в Україні афілійованих з Росією релігійних організацій. Президент Володимир Зеленський підписав указ про введення цього рішення в дію.

9 грудня парламентський комітет підтримав законопроєкт щодо заборони в Україні УПЦ МП. У пояснювальній записці до документу зазначали, що дії російської церкви «мають не релігійний, а політичний характер».

За даними КМІС, 54% українців пдтримують повну заборону діяльності Української православної церкви Московського патріархату. Ще майже чверть українців думають, що держава має наглядати та контролювати діяльність УПМ МП, але не забороняти її.

Крім того, 11 грудня сім священників УПЦ МП потрапили під санкції Ради національної безпеки й оборони. Раніше президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції проти 10 представників церкви.

Відзначимо, з листопада СБУ проводить обшуки на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли чимало матеріалів антиукраїнського спрямування, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви.

Зокрема, слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські сухпайки, а на Буковині –директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

Фото: Arconsteam Ukraine/Flickr

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4362
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду