Працівників Forbes Ukraine намагались переманити до «нового політичного ЗМІ». Ймовірно, діяв бот

Працівників Forbes Ukraine намагались переманити до «нового політичного ЗМІ». Ймовірно, діяв бот

9 Листопада 2023
675
9 Листопада 2023
12:25

Працівників Forbes Ukraine намагались переманити до «нового політичного ЗМІ». Ймовірно, діяв бот

675
Псевдорекрутери казали, начебто планується створення «нового політичного медіа — менш нудного, ніж «Українська правда». Переконуючи працівників, вони згадали, нібито редакцію Forbes викупив російський олігарх.
Працівників Forbes Ukraine намагались переманити до «нового політичного ЗМІ». Ймовірно, діяв бот
Працівників Forbes Ukraine намагались переманити до «нового політичного ЗМІ». Ймовірно, діяв бот

Працівників редакції Forbes Ukraine намагалася переманити до нового «політичного» ЗМІ нібито представниця великої рекрутингової агенції буцімто на замовлення медіагрупи Creators Media Group. Однак в медіагрупі заперечують будь-які нові медіапроєкти, а рекрутингова агенція вперше чує про цю свою рекрутерку. Фахівці вважають, що діяв бот.

Як повідомляє Forbes Ukraine, від початку листопада близько 10 репортерів й редакторів Forbes Ukraine отримали пропозицію змінити роботу від людини, яка у LinkedІn підписана як рекрутерка агентства Sun One Інна Кускова.

Вона надсилала всім майже однакове повідомлення, суть якого — медіагрупа Creators Media Group (видання MC.Today, ITC, Highload) запускає нове політично-ділове видання і пропонує доєднатися до проєкту. Кускова надіслала пропозиції всім — від стажера до головного редактора.

У відповідь на відмову Кускова написала працівникам Forbes, начебто «Forbes уже є власністю російського олігарха, саме тому Creators Media Group вирішили пропонувати українським спеціалістам, які не бажають працювати на агресора, можливість використовувати свої таланти на благо країни».

Аби розібратись у ситуації, заступник головного редактора Forbes Ukraine, шеф-редактор digital Віктор Кіщак пішов на співбесіду щодо посади головреда нового ЗМІ. Зустріч відбулась онлайн у Google Meets, інтервʼюери проводили співбесіду не вмикаючи камер — начебто вони захворіли. Creators Media Group представляла нібито COO компанії Уляна Медуха.

Головреду в «новому проєкті» обіцяли зарплату в межах $7000 і команду приблизно з 15 людей (частину якої нібито вже зібрали). Старт проєкту — взимку 2024-го. 

«Аргументи були такі: ми хочемо створити нове політичне медіа, дослівно — «менш нудне, ніж «Українська правда», у нас є досвід монетизації медіа», — розповів Кіщак.

Співзасновник Creators Media Group, від імені якої велися переговори, Тімур Ворона був здивований і сказав, що вперше чує про політичний медіапроєкт, Інну Кускову і агентство Sun One. «Creators Media Group не запускає нові медіа, тим паче політичні. Компанія наразі шукає лише спеціалістів у відділ продажів… Ми ніколи не діємо подібним чином, ми не знаємо, хто ця людина (але тепер дуже хочемо дізнатись)», — написав він у фейсбуці.

Ворона не має версій, чому рекрутерка посилалася саме на його медіакомпанію. «Можливо, якась інформаційна атака, але не думаю, що хтось заради нас так би заморочувався. Ми нішева медіагрупа. Єдина ідея, що це могла бути атака на Forbes через останні новини щодо чуток навколо продажів Мусаєву», — каже він.

Уляна Медуха, яка нібито брала участь у співбесіді, заперечує, що за вимкненою камерою була вона. Вона теж вперше чує про цей проєкт і імʼя рекрутерки Кускової.

Forbes опитав колег з інших провідних медіа («Українська правда», NV, ВВС) — і жоден з них не отримував подібні пропозиції. Не чули про плани запуску нового політично-бізнесового медіа й опитані Forbes четверо політтехнологів та шеф-редакторка «Детектора медіа» Наталія Лигачова.

Сама рекрутерка Кускова відповіла, що її начебто наймало на роботу MC.Today  — одне з медіа Creators Media Group, а працює вона нібито в Sun One. «Тепер це, очевидно, стало невигідно підтверджувати з їхнього боку, оскільки я в бесіді згадала інформацію, яку не треба було озвучувати», — відповіла вона. Обговорити ситуацію телефоном вона відмовилася, а на повідомлення що, скоріш за все, вона не є рекрутеркою, не відповіла (хоча прочитала).

Операційний директор рекрутингової компанії Sun One Андрій Самчишин повідомив, що Інна Кускова ніколи не працювала в них, а з Creators Media Group вони не співпрацюють.

«Наш маркетинг-директор сказав, що вона, скоріше за все, бот, бо акаунт у LinkedIn зареєстровано три місяці тому. Ця дівчина також залишила від нас заявки на участь у якихось конференціях, які нам не потрібні. І нам дзвонять зараз, просять оплатити рахунки», — каже Самчишин.

Він не має пояснення, чому обрали саме його компанію. Він каже, що Sun One ніколи не співпрацювала з медіа або іншими креативними сферами, а спеціалізується на рекрутингу «синіх комірців». 

Інна Кускова не має жодних акаунтів в соцмережах, крім сторінки у LinkedIn. Там Кускова вказала, що понад рік працювала бізнес-аналітиком в Andersen Lab, однак в компанії заперечили це.

Її фотографія у профілі не «пробивається» в жодному сервісі пошуку за фото. З-поміж 15 підписників Кускової в LinkedIn ніхто не знайомий з нею особисто  — в тому числі люди, яких вона зазначила як колег з попереднього місця праці.

Фахівці траблшутингового агентства Underdog the Unlawyers перевірили акаунт Кускової і дійшли висновку, що сторінка не належить реальній людині, а фотографію в акаунті, певно, було згенеровано штучним інтелектом.

«Подібні тактики «рекрутингу» можливі під час використання комерційного шпіонажу. Намагаються витягнути якнайбільше людей на співбесіду, щоб з’ясувати, як влаштована компанія, які настрої у команди тощо. Яка кінцева мета кампанії  сказати складно» , — каже старший партнер Korn Ferry Ukraine Роман Бондар.

Медіагрупу Creators Media Group створили у серпні 2021 року засновники видання MC.Today Віра Черниш та Тимур Ворона. До складу медіагрупи входять видання про бізнес, IT і ґаджети MC.today і Highload, до неї приєдналося також видання ITC.ua.

Sun One — рекрутингова агенція, створена у 2009 році.. Sun One співпрацює з виробничими компаніями: заводами, складами, торговельними мережами тощо, серед її клієнтів — «Нова пошта», Vodafone, Roshen, Danone, PepsiCo, Interpipe та інші.

Нагадаємо, 22 жовтня газета The Washington Post із посиланням на джерела, а також п'ять аудіозаписів і відеозапис повідомила про те, що російський олігарх, власник Forbes Russia Магомед Мусаєв у приватних розмовах з партнерами в червні цього року стверджував, що став тіньовим власником глобальної медіагрупи Forbes.

На записах, які опинилися в розпорядженні журналістів, Мусаєв каже своїм партнерам про купівлю Forbes Media Group, однак наполягає на тому, щоб його причетність до угоди не розголошували.

Інформація про те, що журнал Forbes веде переговори з інвесторами про продаж компанії за 800 млн доларів, з'явилася ще в листопаді 2022 року. До групи учасників торгів входили інвестори зі США та інших країн. У травні 2023 року про придбання 82% акцій Forbes оголосив директор компанії Luminar Остін Рассел.

Тоді ж стало відомо, що одним з ініціаторів купівлі американського медіахолдингу Forbes Остіном Расселом став власник російського Forbes Магомед Мусаєв. Він познайомився з Расселом у 2017 році, коли інвестував у компанію Luminar 20 млн доларів.

Окрім Магомеда Мусаєва, інвесторами угоди також мали стати: 

  • кенійський бізнесмен Джуліус Мвале (мав вкласти «десятки мільйонів доларів»);
  • бізнесмен із Казахстану Балат Утемуратов (50 млн доларів);
  • індійська Sun Group, віцеголова якої Шив Хемка очолював попередню заявку на Forbes із деякими з тих самих інвесторів (приблизно 200−300 млн доларів).

У «Forbes Україна» відреагували на повідомлення The Washington Post про можливу участь російського бізнесмена Магомеда Мусаєва в угоді про придбання глобального Forbes. Редакція заявила, що угода з придбання 82% Forbes Global Media Holdings американським мільярдером Остіном Расселлом досі не завершена і проходить перевірку компетентних органів США.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
675
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду