Forbes назвав телеканали «найменш привабливим бізнесом року»

Forbes назвав телеканали «найменш привабливим бізнесом року»

27 Грудня 2022
1335
27 Грудня 2022
16:47

Forbes назвав телеканали «найменш привабливим бізнесом року»

1335
Forbes: Телебачення цього року перестало бути дорогою іграшкою найбагатших, а стало іграшкою дорогою та майже непотрібною.
Forbes назвав телеканали «найменш привабливим бізнесом року»
Forbes назвав телеканали «найменш привабливим бізнесом року»

Журнал Forbes назвав телеканали «найменш привабливим бізнесом року» в Україні. З початку повномасштабної війни провідні канали повністю втратили доходи від реклами, мовлячи в єдиному марафоні. Медіагрупи провели масові скорочення і запустили неповні сезони восени. Крім цього, значну конкуренцію ТБ склали телеграм-канали.

Про це йдеться у матеріалі «Головні явища року за версією Forbes».

«Телебачення цього року перестало бути дорогою іграшкою найбагатших. І стало іграшкою дуже дорогою та майже непотрібною», – пише Forbes.

З початку повномасштабної війни найрейтинговіші канали медіагруп втратили можливість продавати рекламу, перейшли в режим спільного мовлення в межах цілодобового марафону «Єдині новини». 

Видання відзначає, що отримувати рекламний дохід медіагрупи почали з кінця квітня, але лише на телеканалах, не залучених до спільного марафону. Утім, ціни на рекламу суттєво впали. За інформацією директора з ТБ-інвестицій та баїнгу Razom Group Ігоря Полосьмака, дисконт досягає 30-40%.

Forbes пише, що на рекламні доходи ТБ вплинула й зупинка досліджень телеаудиторії, які не оприлюднюються з кінця березня. За інформацією Всеукраїнської рекламної коаліції, у 2022 році обсяг прямої ТБ-реклами скоротився майже на 80%, а спонсорство – на 87%. 

Видання зазначає, що через зменшення доходів телеканали, які й до цього були дотаційними, скорочують витрати. Навесні в медіагрупах пройшли масові звільнення. 1+1 media та Starlight Media запустили не всі шоу на початку осіннього премʼєрного сезону, медіагрупа Inter взагалі його не почала.

Крім того, влітку телевізійний ринок залишив один із ключових гравців – «Медіа Група Україна» Ріната Ахметова. Хоча компанія СКМ, яка володіла компанією, заявила, що здає ліцензії в межах антиолігархічного законодавства, є й інша версія причин такого рішення Ахметова. Вона полягає у тому, що «медіа стало непосильним тягарем для власника, який втратив частину металургійного бізнесу й не захотів більше підтримувати дороге телебачення». Як пише Forbes, у компанії стверджують, що за роки існування медіагрупи Ахметов вклав у неї $1,5 млрд. 

За три місяці колишні працівники «України» створили нове медіа: спочатку ютуб-, а потім телеканал «Ми – Україна». «За два тижні після офіційного запуску компанія отримала ліцензію на супутникове мовлення та дозвіл у цифровому мультиплексі МХ-2. А також увійшла в пул виробників телемарафону «Єдині новини». Це не звичайна історія: телеканалу «Прямий», повʼязаному з Петром Порошенком, досі не вдалося ні те, ні інше. Видання УП повʼязує новий телеканал «Ми – Україна» з Офісом президента», – пише видання. 

Водночас Forbes називає телемарафон «недешевою іграшкою». За даними видання, 1+1 media щомісяця інвестує в марафон близько $1 млн власних коштів, а держава поки що не платить телеканалам відшкодувань; реклами в марафоні немає.

Крім того, відзначає Forbes, «битву за читачів» у телеканалів почали вигравати телеграм-канали з невеликими редакціями. Як приклад видання наводить найпопулярніші канали «Труха. Україна» та «Украина сейчас: новости, война, Россия» з 2,7 млн та 1,8 млн підписників. Для порівняння: медіа мають в рази менше підписників (у ТСН – 934 970, в УНІАН – 874 567).

Нагадаємо, журнал Forbes відніс теперішніх та колишніх медіавласників Ріната Ахметова, Ігоря Коломойського, Вадима Новинського, Віктора Медведчука та В’ячеслава Богуслаєва до рубрики «Невдалий бізнес-рік».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1335
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду