Суд заарештував активи екснардепа Новинського в 72 компаніях в Україні

Суд заарештував активи екснардепа Новинського в 72 компаніях в Україні

17 Травня 2023
1151
17 Травня 2023
10:08

Суд заарештував активи екснардепа Новинського в 72 компаніях в Україні

1151
Суд встановив, що Новинський, аби уникнути санкцій, передав свої активи через офшорні фірми особам, безпосередньо пов’язаним з Росією, чим «умисно допоміг державі-агресору, надавши їй матеріальні ресурси».
Суд заарештував активи екснардепа Новинського в 72 компаніях в Україні
Суд заарештував активи екснардепа Новинського в 72 компаніях в Україні

Шевченківський районний суд Києва наклав арешт на корпоративні права 72 компаній, які належать підсанкційному бізнесмену та екснардепу Вадиму Новинському. Як встановив суд, Новинський для уникнення санкцій передав свої активи через офшорні фірми особам, безпосередньо пов’язаним з Росією, чим «умисно допоміг державі-агресору, надавши їй матеріальні ресурси».

Відповідну постанову суд ухвалив 4 травня. Вона набула законної сили 10 травня, оприлюднена 11 травня. Її копію має в своєму розпорядженні агентство Інтерфакс-Україна.

Суд задовольнив клопотання і наклав арешт на корпоративні права Новинського в 72 компаніях і підприємствах. Серед них, зокрема, ПрАТ «Укргазвидобування», ТОВ «Смарт-Холдинг», ТОВ «Аркона Газ-Енергія», ТОВ «Регал петролеум корпорейшн (Юкрейн) лімітед», МК «Запоріжсталь», МК «Каметсталь», Центральний, Північний та Інгулецький ГЗК, а також низка вуглевидобувних підприємств у «Покровській вугільній групі». Крім того, заарештовано частку в ТОВ «Метінвест Холдинг» (23,76%) та її підприємствах.

«Постанова підлягає негайному виконанню», — зазначено в судовому документі.

Постанову про арешт майна Новинського ухвалено за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору (пособництво), збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора). 

Досудове розслідування встановило, що в період 2022–2023 років Новинський, щоб уникнути блокування його активів, вчинив дії, спрямовані на зміну власника (кінцевого бенефіціара) корпоративних прав, які належать йому.

Як констатується в постанові суду, Новинський передав громадянам іноземної держави, зокрема «особам, які мають безпосередній зв'язок із державою-агресором», корпоративні права та активи своїх підприємств, чим «вчинив умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору (пособництво) шляхом підготовки та передання матеріальних ресурсів або інших активів представникам держави-агресора».

Після застосування персональних санкцій Новинський, залучивши громадян Кіпру, які провадять свою діяльність на території Росії, заснував кіпрський міжнародний траст, у довірчу власність якого передав активи групи своїх компаній. Як ідеться в постанові суду, це він зробив «для уникнення застосованих обмежень і можливого блокування джерел фінансування осіб, пов'язаних із російським центром впливу, а також для іншого фінансування деструктивної діяльності на користь держави-агресора».

За висновком суду, до махінацій причетні посадові особи в Україні, зокрема нотаріуси, які узаконили ці угоди. Міністерство юстиції України своїми наказами від 10 квітня і 2 травня 2023 року скасувало протиправні дії державних реєстраторів і приватних нотаріусів, які видалили з держреєстру відомості про кінцевого бенефіціарного власника компаній Новинського. Інформацію про фактичного кінцевого бенефіціара в реєстрі відновлено.

Нагадаємо, 8 липня минулого року Верховна Рада припинила повноваження народного депутата Вадима Новинського.

У грудні 2022 року Україна запровадила санкції  проти діячів релігійних організацій, афілійованих з центрами впливу в Росії. За даними ЗМІ, серед тих, хто отримав персональні санкції, є і Вадим Новинський.

У квітні СБУ повідомила про арешт майна Вадима Новинського на понад 3,5 мільярдів гривень. Зокрема, до списку заблокованих активів увійшли корпоративні права на 40 українських підприємств і 30 газових свердловин, у яких видобувають промислові обсяги блакитного палива.  Згодом СБУ заявила про арешт ще 144 мільйонів гривень активів підсанкційного екснардепа та бізнесмена Вадима Новинського.

До початку повномасштабного російського вторгнення Новинський вважався одним із найбагатших бізнесменів України. Окрім цього, він є дияконом УПЦ Московського патріархату та відомий як меценат цієї церкви. 

У квітні 2021 року «Українська правда» повідомила, що Новинський фінансує телеканал «Наш» і веде розмови з Євгеном Мураєвим про офіційну купівлю цього медіаактиву.  Однак уже в липні того ж року олігарх заявив, що вийшов з цих переговорів. 

Фото: Вадим Новинський / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1151
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду