СБУ викрила президента «Мотор Січі» Богуслаєва у фінансуванні терористів

СБУ викрила президента «Мотор Січі» Богуслаєва у фінансуванні терористів

2 Лютого 2023
949
2 Лютого 2023
10:33

СБУ викрила президента «Мотор Січі» Богуслаєва у фінансуванні терористів

949
Богуслаєв постачав авіакомплектуючі для військово-промислового комплексу Росії через підприємство, яке сплачувало «податки» терористам «ДНР».
СБУ викрила президента «Мотор Січі» Богуслаєва у фінансуванні терористів
СБУ викрила президента «Мотор Січі» Богуслаєва у фінансуванні терористів

Служба безпеки України заявила , що викрила «нові факти злочинної діяльності» президента компанії «Мотор Січ» В’ячеслава Богуслаєва: він постачав авіакомплектуючі для військово-промислового комплексу Росії через підприємство, яке сплачувало «податки»  терористам «ДНР». Йому оголосили нову підозру.

Слідство встановило, що після початку повномасштабного російського вторгнення президент компанії фінансував незаконне збройне угруповання «ДНР».

Зокрема, він співпрацював з українським підприємством, яке з 2014 року перебуває під контролем так званої «ДНР». Його метою було постачання авіакомплектуючих до підприємств військово-промислового комплексу РФ.

Слідство встановило, що через ці оборудки «бюджет» терористичної організації «ДНР» отримав понад 290 млн російських рублів у вигляді «податків» від реалізації авіапродукції для потреб росіян.

За даними відомства, отримані кошти окупаційна адміністрація в Донецьку спрямувала на потреби російських збройних сил, які беруть участь у агресії проти України на сході.

На основі виявлених доказів СБУ повідомили президенту компанії про нову підозру – в «сприянні діяльності терористичної організації».

Також пресслужба відомства повідомляє, що під час обшуку в посадовця виявили «більше двох десятків медалей, грамот та почесних нагород» від керівництва Росії.

Триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності.

СБУ називає підозрюваного «президентом АТ «Мотор Січ», не уточнюючи його імені, проте обставини справи вказують, що йдеться про В’ячеслава Богуслаєва.

Нагадаємо, 23 жовтня СБУ повідомила про затримання президента АТ «Мотор Січ» В'ячеслава Богуслаєва та начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності підприємства.

Їх підозрюють у колабораційній діяльності та пособництві державі-агресору, а саме – у незаконному постачанні АТ «Мотор Січ» товарів військового призначення для російської штурмової авіації.

За даними слідства, посадовці «Мотор Січі» діяли у змові з наближеними до Кремля представниками російської корпорації «Ростех», яка є одним із головних виробників озброєнь для Збройних сил РФ.

24 жовтня суд заарештував Богуслаєва на два місяці. Богуслаєв назвав підозру у держзраді «непорозумінням», а на питання про те, чи має він стосунок до поставок двигунів «Мотор Січі» у Росію, не відповів.

Суд наклав арешт на майно Богуслаєва та начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності цього підприємства на майже 1 млрд гривень.

7 листопада секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що у власність держави відчужено активи стратегічно важливих підприємств, зокрема «Мотор Січі» підозрюваного у держзраді В’ячеслава Богуслаєва.

Богуслаєв народився в російському Уральську і проходив там військову службу. У 1961-му переїхав до Запоріжжя, навчався у Запорізькому машинобудівному інституті. Пройшов шлях від слюсаря до директора Волочиського машинобудівного заводу, багато років працював на заводі «Мотор Січ». Доктор технічних наук. Герой України.

За даними журналістів програми «Схеми», Богуслаєв має російське громадянство з 2000 року, а також приховував нерухомість у Москві, яка належить йому ще з 2002 року.

Богуслаєв є власником запорізького телеканалу Alex.ua. За офіційною інформацією про структуру власності телеканалу, кінцевий бенефіціар ТОВ «Медіагруп Алекс.юа» — Олена Богуслаєва, дружина В'ячеслава Богуслаєва.

Фото: Перший Запорізький

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
949
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду