Команда 4 каналу з лютого залишається без зарплатні

Команда 4 каналу з лютого залишається без зарплатні

20 Липня 2022
4447
20 Липня 2022
12:00

Команда 4 каналу з лютого залишається без зарплатні

4447
Генеральна продюсерка 4 каналу, відповідаючи на запитання співробітників редакції щодо зарплатні, казала, що не має ні грошей, ані відповідальності за виплати.
Команда 4 каналу з лютого залишається без зарплатні
Команда 4 каналу з лютого залишається без зарплатні

Журналісти 4 каналу після незначних виплат у лютому 2022-го залишаються без зарплатні та не мають доступу до офісу телеканалу. Про це йдеться у статті «Детектора медіа» «Що буде з 4 каналом після арешту майна колаборанта Ковальова?».

За п’ять місяців, що минули з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, частина працівників звільнилася, частина — пішла служити в армію, однак більшість залишаються штатними працівниками 4 каналу.

Після незначних виплат у лютому ніхто з працівників грошей не отримував. До того ж канал винен державі мільйони гривень за трансляцію. У березні канал почав ретранслювати спільний телемарафон «Єдині новини» й робить це досі.

Зараз команда не має доступу до офісу телеканалу — люди навіть не можуть потрапити на свої робочі місця, щоб забрати речі.

За інформацією «ДМ», працівники кілька місяців тому обговорювали ідею забрати собі або розпродати майно каналу, яке залишилось в офісі, аби бодай частково виплатити борги, однак юристи порадили цього не робити — це незаконно.

Наразі 4 канал не має жодного способу заробляти гроші, аби розрахуватись із боргами перед колективом та державою. 

Журналісти каналу нагадали, що після того, як його купив нардеп-колаборант Олексій Ковальов, новою керівницею мовника стала колишня журналістка каналу «Україна» Яна Іщенко.

Редакційна політика не змінилась, хоча за рішенням Ковальова припинилася співпраця з ведучими Бориславом БерезоюОстапом Дроздовим та Антоном Мухарським. Ведучі пов’язували це з їхньою позицією, критичною до влади.

З приходом нової генеральної продюсерки кількість ефірів та навантаження на працівників 4 каналу зросла, а зарплатня — ні.

Головна гостьова редакторка 4 каналу Катерина Бичихіна повідомила «ДМ», що у січні було багато вихідних, і канал фактично працював за рахунок раніше створеного контенту.

«Сказати, що ми перепрацьовували, — це нічого не сказати. Яна Іщенко могла писати о другій ночі, що о шостій ранку ми маємо бути на роботі. Ми працювали по двадцять годин на добу і практично жили на каналі».

На цей час на каналі було близько двох сотень штатних працівників, ще кількох привела Яна Іщенко.

24 лютого, коли почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, працівники 4 каналу питали Яну Іщенко у спільному чаті, чи виходити їм на роботу. За словами Катерини Бичихіної, вона не відповіла. Колектив вирішив працювати.

«Частина колег живуть у Гостомелі, Ірпені та Бучі. Вийшовши на роботу, вони більше не повернулись додому. А в багатьох із них не лишилось домівок, — розповідає Бичихіна. — До обіду ми робили ефір попри вибухи, а Яна так і не вийшла на зв’язок».

Згодом, отримуючи від працівників 4 каналу запитання щодо зарплатні, Яна Іщенко відповідала, що не має ні грошей, ані відповідальності за виплати. І зрештою, за словами Катерини Бичихіної, зовсім зникла з радарів.

«Детектор медіа» телефонував Яні Іщенко, вона відповіла, що більше не працює на 4 каналі, й порадила звертатись до директора. «ДМ» надіслав їй запитання та сподівається на відповідь.

Також «ДМ» звернувся до Державного бюро розслідувань, АРМА та МКІП із запитаннями, що далі буде з 4 каналом, його колективом та ліцензією після конфіскації майна Ковальова. Відповідей поки що немає.

У грудні 2021 року 4 канал купив тепер «слуга народу» Олексій Ковальов. Нардеп  задекларував купівлю мовника як подарунок від батьків вартістю понад 4 мільйони гривень. 

Зараз Ковальов перебуває на території тимчасово окупованої Херсонської області та співпрацює з окупантами. Йому вже оголосили підозру у держзраді.

У квітні 2022-го правоохоронці порушили кримінальне провадження щодо Ковальова за статтею про колабораційну діяльність.  

3 травня Олексія Ковальова виключили з фракції «Слуга народу». 6 липня Ковальову оголосили підозру у державній зраді, а 15 липня його заочно арештували та оголосили в розшук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4447
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду