Дмитро Добродомов про запуск нового каналу: «На ньому я хотів би бачити менше політиків, більше експертів»

Дмитро Добродомов про запуск нового каналу: «На ньому я хотів би бачити менше політиків, більше експертів»

7 Травня 2024
1961
7 Травня 2024
15:00

Дмитро Добродомов про запуск нового каналу: «На ньому я хотів би бачити менше політиків, більше експертів»

1961
Запуск нового мовника планується на осінь 2024 року, на каналі виходитимуть проєкти Марії Берлінської, Сергія Гайдая, Олексія Шалайського та інших.
Дмитро Добродомов про запуск нового каналу: «На ньому я хотів би бачити менше політиків, більше експертів»
Дмитро Добродомов про запуск нового каналу: «На ньому я хотів би бачити менше політиків, більше експертів»

Медіаменеджер Дмитро Добродомов готує до запуску новий інформаційно-аналітичний канал. Його основою стане ютуб-канал ProUA. У квітні 2024 року була зареєстрована компанія — ТОВ «Проюкрейн-медіа», засновниками якої є Дмитро Добродомов і Сергій Гайдай. Дмитру Добродомову також належить львівський канал NTA (юридична особа ПП «НТА — Незалежне телевізійне агентство»).

«Детектор медіа» поговорив із Дмитром Добродомовим про запуск нового каналу.

— Дмитре, чи подалися ви на конкурс у Нацраду?

— Так. Ми хочемо зробити нормальне, адекватне медіа на тлі того, що відбувається в інформаційному просторі державі. Ми подалися на конкурс у Києві та Київській області.

— На який саме мультиплекс ви претендуєте — «Експрес-інформ» чи «Ера продакшн»?

На «Ера Продакшн», де передбачено можливість трансляції 12 каналів.

— Чому вас цікавить саме київська цифра, а не цифра з загальнонаціональним покриттям?

— Ми не бачили найближчих конкурсів у загальнонаціональну цифру.

— На останньому засіданні Нацради оголошено конкурс на МХ-7, а наприкінці березня було оголошено конкурс на чотири місця в мультиплексах «Зеонбуду».

— Якщо лише оголосили ці конкурси, то ми будемо брати участь. Але Київ і Київська область — це стратегічна історія. Потрібно починати зі столиці.

— Але якщо ви подаватиметеся на участь у конкурсах на загальнонаціональну цифру, то, відповідно до рішення РНБО, є вимога транслювати марафон «Єдині новини».

— Ми насамперед подивимося, що за цей час узагалі буде з єдиним марафоном. Думаю, що для влади це вже валіза без ручки. І влада сама не знає, що з ним робити. Останні дані щодо звіту щодо дотримання прав — це досить тривожний дзвіночок (Держдеп США оприлюднив звіт про дотримання прав людини в Україні у 2023 році, де було зазначено, що створення спільного телемарафону «Єдині новини» забезпечує владі «безпрецедентний рівень контролю за теленовинами у праймтайм» — «ДМ»). Ми говоримо про ту журналістику, яку ми звикли робити. Тому що в нас є дві крайності: марафон — і канали, які чомусь себе називають опозиційними. Хоча я не розумію, як канал чи медіа може бути опозиційним чи провладним. Але ми хочемо робити те, що завжди робили — створення об'єктивної реальності. Це наше бажання.

— Плануєте реєструвати канал і мовити за технологіями ОТТ та з супутника?

— Звичайно. Все готуємо, усе у процесі. У наших планах — розпочати мовлення восени, тому зараз ми робимо підготовчі кроки. Також ми розвиваємо соціальні мережі: телеграм-канали, фейсбук-сторінку.

— Яким буде формат у вашого каналу?

— Інформаційно-аналітичний. У нас уже є ютуб-канал Pro Ua. На ньому виходить 12 програм, канал має близько 300 тисяч підписників. Це не класичний ютуб-канал одного блогера чи Добродомова. Це повноцінний канал з окремими програмами. Зараз ми хочемо розширити аудиторію, зокрема й серед тих, хто має доступ до цифрового мовлення. Ми не так давно виходимо, але вже отримали підтримку на ютуб-каналі. Це означає, що людям це потрібно. На мою думку, наше медіа має попит, тому що ми називаємо речі своїми іменами, а не те, що люди бачать у єдиному марафоні.

— Чи бачите ви цей проєкт як комерційно успішний у майбутньому? Як ви плануєте на ньому заробити, бо телевізійні проєкти — досить складна історія, особливо в умовах війни.

— Телевізійна історія складна в будь-які часи в нашій країні. Але я маю історію абсолютно успішних проєктів, зокрема з комерційної точки зору. Останнім із них був 4 канал. Коли ми його продавали у 2021 році, ми продавали його «вбілу», зі сплатою усіх податків, як це і має робитись у цивілізованій державі (у грудні 2021 року 4 канал придбав нардеп від «Слуги народу» Олексій Ковальов. У квітні 2022 року правоохоронці порушили проти нього кримінальне провадження за статтею про колабораційну діяльність. Майно колаборанта, а також і 4 канал було арештовано — «ДМ»). Тому зараз маємо кошти, щоби вкладати в новий.

— Хто інвестує в канал?

— Я. Стартові інвестиції — це мої власні кошти.

— Монетизацію ви розглядаєте з реклами?

— Чому лише реклама? Є різні форми. Монетизація зараз дуже складна. Але є питання капіталізації медіа, як це було з 4 каналом. Що буде в нас, покаже життя. Звісно, монетизація не може покрити витрати на першому етапі. У майбутньому, якщо ми станемо популярними, — можливо. Зараз не так затратно робити якісну аналітику. Зараз головне те, що ти продукуєш. А це здешевлює процес виготовлення. Наша мета — надавати якісну аналітику. Одразу скажу, що на цьому каналі я хотів би бачити найменше політиків, а натомість фахових експертів зі всіх сфер життя держави.

— Хто працює у вашій команді?

— Мій партнер у цьому проєкті Сергій Гайдай. Це основне. Він веде свій авторський проєкт «Proпоную вам стати президентом», де він призначає гостя на годину на посаду і запитує про те, що зараз варто зробити, щоб Україна перемогла і розвивалась. Окрім цього в нас є й інші авторські проєкти. Один із них веде Марія Берлінська — «Pro технології», якими ми здобудемо перемогу. Також є проєкт Олексія Шалайського. Це телевізійна версія того, що роблять «Наші гроші». Також у нас є економічний проєкт, його веде Андрій Длігач. Роман Безсмертний веде програму про міжнародну політику. Також є мій авторський проєкт — це огляд міжнародних медіа, які пишуть про Україну. І я переконаний, що цей контент потребує розширення. Бо є аудиторія, яка звикла такі речі дивитися по телебаченню. І я вважаю, що їм слід таку можливість давати. Ми готові до чесної конкуренції.

Фото: фейсбук-сторінка Дмитра Добродомова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1961
Читайте також
28.06.2023 13:45
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 607
08.09.2022 16:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
12 106
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду