Найдовше привітання Зеленського, книжковий колапс та кадрові зміни на каналах: головне за вихідні

Найдовше привітання Зеленського, книжковий колапс та кадрові зміни на каналах: головне за вихідні

4 Січня 2022
2363

Найдовше привітання Зеленського, книжковий колапс та кадрові зміни на каналах: головне за вихідні

2363
Головні новини, статті та колонки 1-3 січня 2022 року.
Найдовше привітання Зеленського, книжковий колапс та кадрові зміни на каналах: головне за вихідні
Найдовше привітання Зеленського, книжковий колапс та кадрові зміни на каналах: головне за вихідні

«Детектор медіа» оновлювався новинами, текстами та матеріалами протягом вихідних. Пропонуємо добірку найважливіших тем, аби ви нічого не пропустили.

Новини

  • Зеленський у новорічному привітанні: «А як ми налякали олігархів!?» 

Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців із традиційним новорічним привітанням, яке тривало 21 хвилину. У своєму зверненні Зеленський розповів про «боротьбу з олігархами, надзвичайних людей і громадян, ціни на газ, ринок землі, перемоги українських спортсменів, повернення Криму та українську армію».

В контексті антиолігархічного закону Зеленський заявив, що влада «налякала» олігархів.

«А як ми налякали олігархів!? Вперше вони бояться закону. Одного закону. І настільки бояться, що лякають всіх нас», — сказав президент.

Докладніше – за посиланням.

  • 5 канал і Прямий зустріли Новий рік із Порошенками

5 канал і Прямий канал, які до 5 листопада 2021 року належали лідеру партії «Європейська солідарність» Петру Порошенку, в останні хвилини 2021 року показали привітання Петра та Марини Порошенків.

5 канал завершив показ привітання Володимира Зеленського за п’ять хвилин до настання Нового року, а Прямий показав його відразу після опівночі.

Мовники повідомили «Детектору медіа», що Офіс президента не надав їм трансляції новорічної промови Володимира Зеленського. Представники каналів кажуть, що попередні два роки також не отримували трансляції промови глави держави, натомість відео отримували від колег з інших каналів. «Детектор медіа» поки не отримав від ОП відповіді на свій запит.

Докладніше – за посиланням.

  • Артем Скоропадський став головредом журналу «Країна»

Колишній прессекретар «Правого сектору», волонтер Артем Скоропадський став головним редактором журналу «Країна». Попередня головна редакторка «Країни» Тетяна Порхун залишається працювати у журналі та стане його першою заступницею.

Докладніше – за посиланням.

  • «Нічого хорошого Україні це не принесе». Ахметов розкритикував закон про олігархів, ОП йому відповів

Бізнесмен Рінат Ахметов розкритикував антиолігархічний закон президента Володимира Зеленського, заявивши, що він порушує права людини. У відповідь в ОП закликали не оцінювати закон із погляду будь-яких прізвищ.

Докладніше – за посиланням.

  • Книжкова сфера у колапсі після запуску «єПідтримки»

Запит на книги у передноворічні дні перевищив можливості українських книгарень та видавництв. Книгарні не справляються із замовленнями та просять зачекати на доставку. Замовлення опрацьовують «і вдень, і вночі» видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», книрарні «Є» та Якабу. Це пов’язано також з виплатами за програмою «єПідтримка», які можна витратити, зокрема, і на книги.

Докладніше – за посиланням.

  • Hromadske закриває програму «В темі»

hromadske закриває авторський проєкт «В темі» ведучого Олексія Братущака, який виходив протягом двох років. Останній випуск «В темі» команда готувала у кінці грудня. Братущак залишиться працювати на hromadske, де буде готувати матеріали на політичну тематику.

Докладніше – за посиланням.

  • Телеведуча Дарія Кудімова звільнилася з каналу 24

Телеведуча Дарія Кудімова припинила співпрацю з каналом 24. На своїй сторінці у фейсбуці телеведуча попрощалася з глядачами і повідомила, що вже отримала трудову книжку. За словами Дар’ї Кудімової, це рішення вона прийняла після того, як не вдалося реалізувати нові ідеї та проєкти в рамках 24 каналу.

Докладніше – за посиланням.

  • «Детектор медіа» заблокували в Росії

Доступ до сайту «Детектор медіа» на території Росії заблокований. Про це повідомили відразу кілька читачів нашого видання, які спробували зайти на сайт у перші дні 2022 року. У реєстрі заборонених російською владою онлайн-ресурсів на сайті «Роскомсвобода» «Детектор медіа» згадується у зв’язку з блокуванням доступу до новини, яка, своєю чергою, розповідає про блокування Роскомнаглядом доступу до публікації «Громадського» у серпні 2016 року.

Докладніше – за посиланням.

  • «Скорочення». Леся Вакулюк пішла з ранкової програми Прямого каналу

Телеведуча Леся Вакулюк залишила проєкт «Новий день» на Прямому каналі. Останній випуск вийшов 31 грудня. «Два місяці тому нам повідомили, що з Нового року програму закривають. Відтак, я потрапила під скорочення, а пропозицій долучитися до якихось інших проєктів Прямого не отримала», – каже ведуча.

Докладніше – за посиланням.

  • «Не хочу ставати заручником Кремля». Роман Цимбалюк розповів, чому виїхав з Росії

Кореспондент українського агентства УНІАН Роман Цимбалюк виїхав із Росії, він залишався єдиним акредитованим в Росії українським журналістом. Останнім часом ситуація із його переслідуванням загострилася, і кореспондент навіть змушений був пропустити пресконференцію Володимира Путіна.

25 грудня він записав свій YouTube-блог уже в Києві. Роман переконаний, що працювати у Москві для нього стало небезпечно: «Я не буду поспішати до Росії, тому що не хочу ставати заручником Кремля і чекати, поки мене обміняють. У нас і так там багато людей, яких треба витягнути».

Докладніше – за посиланням.

  • Українського режисера театру заарештували в Італії через вимогу Росії 

Режисера театру Євгена Лавренчука арештували в Італії та утримують у СІЗО через розслідування на вимогу Росії. Лавренчука затримали 17 грудня 2021 року за звинуваченням у «фінансових порушеннях», які він нібито скоїв у Росії 8 років тому.

Докладніше – за посиланням.

Колонки

  • Винайшли колесо і томос. Історичний детектив «Таємничі манускрипти» на «1+1»

24 грудня на каналі «1+1» відбулася прем’єра четвертого фільму Акіма Галімова з циклу «Україна. Повернення своєї історії», що має назву «Таємничі манускрипти». Тема серії обертається навколо Української православної церкви та її зв’язку з незалежністю України.

Як і всі попередні фільми журналіста, цей також має жанр історичного детективу та велику мету: відновити історичну справедливість. Але, попри гучні заяви та вже великий досвід створення подібних проєктів, цього разу в команди щось пішло не так — і з детективною складовою, і навіть зі справедливістю. Принаймні, не в глобальному сенсі щодо відносин України та Росії, а щодо деяких персонажів фільму та, що головне, глядачів.

Докладніше про це читайте у колонці Марії Спалек за посиланням.

  • Вільне, але дуже віддане медіа. Як Прямий канал реагував на підозру Порошенку

Повідомлення про підозру у державній зраді колишньому президенту України Петру Порошенку стало для телеканалу Прямий головною подією року, що минає.

Хоча лідер «Європейської солідарності» кілька тижнів тому продав канал медіахолдингу «Вільні медіа» та навіть отримав заборону на втручання у його редполітику, інформаційна картина на Прямому не змінилася. Там і далі вихваляють Петра Порошенка як найбільш демократичного з-поміж лідерів України та всіляко критикують Володимира Зеленського та членів його команди. Ну, а повідомлення про підозру розпалило пристрасть у серцях працівників Прямого з новою силою.

Докладніше про це читайте у колонці Олександра Круміна за посиланням.

Статті

  • Та, яку не можна називати. Як ім’я Роулінг зникає із творів за «Гаррі Поттером»

1 січня 2022 року на екрани вийшов «Гаррі Поттер 20 років потому: повернення до Гоґвортсу» — спеціальний епізод, присвячений річниці виходу першого фільму серії. Актори та режисери усіх восьми стрічок повернуться у декорації магічного світу, щоб поділитися своїми історіями, спогадами та впливом серії на їхнє життя.

Однак у переліку акторів помітна відсутність авторки книг про Гаррі Поттера Джоан Роулінг. І хоча жодних офіційних коментарів із цього приводу ні вона, ні студія не давали, це рішення, ймовірно, пов’язане з суперечливими висловлюваннями письменниці.

Докладніше про це читайте у статті Вероніки Луцької за посиланням.

  • Новорічні віщуни. Моніторинг теленовин 20–25 грудня 2021 року

Навіть новий штам коронавірусу «омікрон», про який гуде весь світ, не зміг завоювати стільки уваги, як святкування Різдва та підозра Петрові Порошенку. Більшість маніпуляцій у політичному блоці новин стосувалася підозри Петру Порошенку в держзраді.

Докладніше про моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», Першого незалежного та 5 каналу читайте у статті Зої Красовської за посиланням.

  • Влащенко, Піховшек, музей вагіни, «Гра в кальмара» та Кеннеді. Двадцять найпопулярніших новин і статей MediaSapiens за 2021 рік

У 2021 році читачам MediaSapiens особливо полюбився формат «досьє», з десяти найпопулярніших матеріалів шість — це біографії: Наталії Влащенко, Григорія Азарьонка, В’ячеслава Піховшека, Макса Назарова, Анатолія Ульянова та Роберта Френсіса Кеннеді-молодшого. Окрему увагу також приділили добіркам цікавих серіалів та матеріалу-енциклопедії про меми з «Гри в кальмара».

Які матеріали MediaSapiens зібрали найбільше переглядів у 2021 році, читайте у статті Ірини Рябоштан за посиланням.

  • Чи заборонять секс вакцинованим та інші екзистенційні питання. Маніпуляції та фейки про коронавірус в українських медіа 13–26 грудня 2021 року

Маніпуляції та фейки про коронавірус в українських медіа 13–26 грудня 2021 року. Як витратити «тисячу Зеленського» на алкоголь, чому наречену без щеплення «не пустили» на власне весілля й коли у «Сімпсонах» нарешті знайдуть пророцтво про коронавірус?

Про фейки та маніпуляції в українських медіа читайте у статті Марини Довженко за посиланням.

  • Топдесятка подій українського медіаринку у 2021 році

Воскресіння каналів Медведчука та державного телебачення, поки що не збудований мультиплекс Концерну РРТ, загроза мораторію на рекламу ліків, конкурси Нацради та закон про олігархів.

Про головні події року на медіаринку читайте у статті Наталії Данькової за посиланням.

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2363
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду