«Не хочу ставати заручником Кремля». Роман Цимбалюк розповів, чому виїхав з Росії

«Не хочу ставати заручником Кремля». Роман Цимбалюк розповів, чому виїхав з Росії

3 Січня 2022
3040

«Не хочу ставати заручником Кремля». Роман Цимбалюк розповів, чому виїхав з Росії

3040
«Взялися дуже і дуже серйозно».
«Не хочу ставати заручником Кремля». Роман Цимбалюк розповів, чому виїхав з Росії
«Не хочу ставати заручником Кремля». Роман Цимбалюк розповів, чому виїхав з Росії

Кореспондент українського агентства УНІАН Роман Цимбалюк виїхав із Росії. 25 грудня він записав свій YouTube-блог уже в Києві. Під час цього стріму журналіст відповів на питання глядачів.

Про своє рішення він розповів в інтерв'ю hromadske«Я виїхав із Російської Федерації, оскільки вважаю, що є загроза моїй особистій безпеці. Російська хунта, здається, себе проявила. І зараз нібито вони кажуть, що відкликали виклик на допит, але це не означає, що його не буде знову. Перед цим також було багато сигналів, що вони «взялися за останнього українського репортера в Москві дуже і дуже серйозно». Тому що протягом останніх двох місяців фактично всі топові фігури «російських інформаційних військ» пророкували мені різноманітні проблеми. Хтось хотів, щоби мене засудили, хтось казав, що я шпигую, хтось ще якусь фігню видавав. Тому зараз потрібно дочекатися і зрозуміти, як діяти далі».

За словами Романа Цимбалюка, офіційні подробиці цього переслідування йому невідомі. Однак останнім часом щодо нього почали публікувати у ЗМІ «документи: різноманітні заяви, звернення депутатів до слідчого комітету, до поліції, інформацію про виклик на допит».

Ситуація щодо цього допиту, за словами журналіста, розвивалася так: «Замість мене прийшов мій адвокат, а прокурори чомусь на цю «стрілку» не прийшли. Хтось у сусідньому кабінеті Миколі Полозову сказав, що вони відкликали повістку. Так воно чи не так? Наразі дуже мало інформації».

Роман переконаний, що працювати у Москві для нього стало небезпечно: «Я не буду поспішати до Росії, тому що не хочу ставати заручником Кремля і чекати, поки мене обміняють. У нас і так там багато людей, яких треба витягнути».

Роман Цимбалюк залишався єдиним акредитованим в Росії українським журналістом. Останнім часом ситуація із його переслідуванням загострилася, і кореспондент навіть змушений був пропустити пресконференцію Путіна.

Влада Росії інкримінує Цимбалюку екстремізм. 24 грудня журналіста викликали на допит до московської прокуратури.

Скріншот з фейсбук-сторінки Романа Цимбалюка
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3040
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Запоріжжя
836 дн. тому
А що він до цього там робив? Ні, я розумію, що перебування там хоч одного українського журналіста, до того ж акредитованого, надзвичайно вигідне російському самодержавсту. Оцим фактом (присутності) вони демонстрували цивілізованому світу власну картонну демократичність. Та все ж треба поставити перед собою запитання: а чи в принципі займався Цимбалюк? Що висвітлював? Пропагандистські акції окупантів? Навіщо!? Намагався доносити нашу позицію? Кому?! І для чого?! Тролити він точно не вмів, щоби хоч цим виправдати його перебування там. Дивна якась ситуація. А тепер він вшивається, тільки тепер, хоча мав би виїхати ще в 14 році.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду