ICAO почала розслідувати перехоплення Білоруссю літака Ryanair

ICAO почала розслідувати перехоплення Білоруссю літака Ryanair

28 Травня 2021
1221
28 Травня 2021
11:25

ICAO почала розслідувати перехоплення Білоруссю літака Ryanair

1221
Очікується, що перші результати розслідування мають бути оприлюднені 25 червня.
ICAO почала розслідувати перехоплення Білоруссю літака Ryanair
ICAO почала розслідувати перехоплення Білоруссю літака Ryanair

Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) проведе розслідування обставин вимушеної посадки літака ірландської компанії Ryanair в Мінську.

«ICAO висловлює глибоку стурбованість через очевидне примушування літака Ryanair до посадки (в аеропорту Мінська – Ред.)... Ми вирішили провести розслідування з метою встановлення фактів цієї події», говориться в заяві ICAO.

Розслідування ICAO встановить, чи мало місце порушення міжнародного авіаційного права (Чиказької конвенції) Білоруссю під час інциденту з літаком ірландської компанії.

Довідка «Детектор Медіа»Чиказька конвенція була укладена в 1944 році, вона регламентує міжнародні польоти цивільних літаків у міжнародному і національ­ному повітряному просторах задля забезпечення їхньої ефективності і безпеки. Конвенція стала базою формуванню нової галузі міжнародного права – міжнародного повітряного права.

Очікується, що перші результати розслідування мають бути оприлюднені 25 червня.

Розслідувати інцидент в Мінську ICAO закликали Естонія, Франція, Ірландія, Норвегія, Великобританія, США, Німеччина та Бельгія. За даними джерел агенції Reuters, Росія і Китай відмовилися приєднатися до розслідування.

Опозиційний журналіст за співзасновник телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич був викрадений спецслужбами Білорусі з літака Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Літак був примусово посаджений в аеропорту Мінська ВПС Білорусі через нібито повідомлення про «замінування», яке не підтвердилось. Разом з Протасевичем спецслужби затримали його подругу, громадянку РФ Софію Сапегу, 25 травня Сапегу заарештували на два місяці.

За даними ЗМІ, Роман Протасевич та його подруга Софія Сапега фігурують у трьох кримінальних справах, порушених за фактом масових протестів у Білорусі у серпні-вересні 2020 року.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що повідомлення про «мінування» рейсу Ryanair надійшло зі Швейцарії. Швейцарія спростувала заяву Лукашенка.

Cпільне розслідування центру «Досьє» Михайла Ходорковського та видань The Daily Beast і Der Spiegel встановило, що диспетчери аеропорту в Мінську повідомили пілотам про «мінування» літака Ryanair на 24 хвилини раніше, ніж отримали саме повідомлення від «терористів».

Пізніше це підтвердив і швейцарський провайдер, з поштової скриньки якого надійшов лист.

Гендиректор Ryanair Майкл О'Лірі назвав інцидент з посадкою літака у Мінську компанії «навмисним та незаконним викраденням».

Україна, ЄС, Канада, США та інші країни засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання Протасевича та Сапеги.  Країни ЄС та Україна вже заборонили своїм авіакомпаніям перельоти у авіаційному просторі Білорусі, Захід розглядає можливість посилення санкцій проти режиму Лукашенка. 

Фото: ICAO - International Civil Aviation Organization/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1221
Читайте також
24.05.2021 17:20
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
8 685
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду