Авіакомпаніям ЄС остаточно заборонили літати у повітряному просторі Білорусі

Авіакомпаніям ЄС остаточно заборонили літати у повітряному просторі Білорусі

3 Червня 2021
1537
3 Червня 2021
14:23

Авіакомпаніям ЄС остаточно заборонили літати у повітряному просторі Білорусі

1537
Рішення ухвалене після викрадення журналіста Романа Протасевича, який летів у літаку Rynair до Вільнюса.
Авіакомпаніям ЄС остаточно заборонили літати у повітряному просторі Білорусі
Авіакомпаніям ЄС остаточно заборонили літати у повітряному просторі Білорусі

Агенція авіаційної безпеки Європейського Союзу (EASA) видала директиву із забороною літати у повітряному просторі Білорусі за винятком надзвичайних ситуацій.

«Агентство авіаційної безпеки Європейського Союзу з безпеки видало Директиву з безпеки 2021-02, в якій закликало національні компетентні органи держав-членів EASA проінструктувати експлуатантів повітряних суден з основним місцем діяльності на їх територіях, що проведення операцій у повітряному просторі Білорусі (FIR Minsk) більше не дозволяється, якщо це не потрібно для безпечних операцій у екстрених умовах», говориться у заяві.

Метою директиви EASA є мінімізація потенційного ризику для пасажирів та екіпажів у повітряному просторі Білорусі після інциденту із викраденням журналіста Романа Протасевича, який летів у літаку Rynair до Вільнюса.

Країни-члени EASA повинні запровадити ці заходи протягом двох днів з дати набрання чинності директиви. Раніше EASA рекомендувала авіакомпаніям ЄС відмовитись від використання повітряного простору Білорусі.

23 травня ВПС Білорусі змусили сісти у Мінську літак Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Спецслужби затримали опозиційного журналіста Романа Протасевича та його подругу Софію Сапегу, які перебували на борту лайнера. 

Російська служба Бі-бі-сі повідомляла, що Сапега та Протасевич фігурують у трьох кримінальних справах, порушених за фактом масових протестів у Білорусі.

Міжнародна спільнота прирівняла дії режиму Лукашенка до «державного тероризму». Гендиректор Ryanair Майкл О'Лірі назвав інцидент з посадкою літака у Мінську компанії «навмисним та незаконним викраденням».

Україна, ЄС, Канада, США та інші країни засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання Протасевича та Сапеги. Захід розглядає можливість посилення санкцій проти режиму Лукашенка. 

З 29 травня Україна закрила своє небо для білоруських літаків.

Фото: Jeroen Stroes Aviation Photography/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1537
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду