У Мінську суд знову відмовився задовольнити скаргу на арешт Сапеги

У Мінську суд знову відмовився задовольнити скаргу на арешт Сапеги

31 Травня 2021
1163
31 Травня 2021
14:30

У Мінську суд знову відмовився задовольнити скаргу на арешт Сапеги

1163
Засідання суду проходило в закритому режимі.
У Мінську суд знову відмовився задовольнити скаргу на арешт Сапеги
У Мінську суд знову відмовився задовольнити скаргу на арешт Сапеги

Мінський міський суд 31 травня відхилив скаргу адвоката на затримання росіянки Софії Сапеги, дівчини колишнього головного редактора опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича. Про це повідомляє російська служба ВВС.

Засідання суду проходило в закритому режимі.

Нагадаємо, 23 травня 2021 року літак Ryanair, на борту якого перебували Роман Протасевич та ще 122 пасажири, здійснив аварійну посадку в Мінську через повідомлення пілотів про мінування. Літак міг би сісти в аеропорту Вільнюса, однак білоруські ВПС вислали військовий літак МІГ-29 для примусової посадки борту саме в Мінську. За даними ЗМІ, команду прийняти літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко. Повідомлення про мінування не підтвердилося.

Після вимушеної посадки пасажирів вивели з літака й перевірили їх документи, під час перевірки Романа Протасевича затримали. Його знайомі пишуть, що засновнику Nexta може загрожувати смертна кара. Перед вильотом журналіст повідомив своїм колегам з Nexta, що помітив за собою стеження. Правозахисний центр «Вясна» визнав Романа Протасевича політичним в'язнем. Ввечері 24 травня провладний білоруський телеграм-канал «Жовті сливи» опублікував звернення журналіста, на якому Протасевич повідомляє про свій стан здоров’я. Наступного дня батько журналіста Дмитро Протасевич заявив, що до його сина застосовували силу. Він вважає, що всі «зізнання» вибиті під примусом. Хто такий Роман Протасевич читайте тут

Разом з Протасевичем затримали його дівчину Софія Сапегу. Її утримують у мінському ізоляторі на Окрестіна. Міністерство закордонних справ РФ заявило, що Сапегу підозрюють «у скоєнні злочинів в період з серпня по вересень 2020 року». За даними росЗМІ, Сапезі пред'явлені підозри за двома статтями Кримінального кодексу Білорусі – організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством (частина 1 статті 293) і організація групових дій, пов'язаних з явною непокорою вимогам представників влади (частина 1 статті 342). Її заарештували на два місяці. Ввечері 25 травня провладний білоруський телеграм-канал «Жовті сливи» опублікував звернення його Сапеги, на якому вона каже, що є редакторкою Telegram-каналу «Чорна книга Білорусі», що спеціалізується на розкритті особистостей ОМОНівців і інших силовиків, причетних до придушення акцій протесту у Республіці. Сапегу теж визнали політув'язненою. 28 травня Партизанський районний суд Мінська відхилив скаргу адвоката на затримання Сапеги. Очільник МЗС Білорусі Володимир Макей сказав, що її можуть помилувати або передати для відбування покарання до Росії.

25 травня Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» повідомила, що подала до Генеральної прокуратури Литви позов проти Олександра Лукашенко через «викрадення з терористичними намірами». Пізніше Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) та Федеральне бюро розслідувань США повідомили, що почали розслідування обставин вимушеної посадки літака ірландської компанії Ryanair в Мінську.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1163
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду