Україна, ЄС, Канада, США та інші засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання засновника Nexta

Україна, ЄС, Канада, США та інші засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання засновника Nexta

24 Травня 2021
8760

Україна, ЄС, Канада, США та інші засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання засновника Nexta

8760
Президент Литви вважає, якщо Білорусь не звільнить Романа Протасевича, то ЄС може запровадити санкції проти країни. Зокрема, повітряний простір Білорусі можуть визнати небезпечним для цивільної авіації, а літаки «Белавіа» можуть втратити право сідати в аеропортах країн ЄС і НАТО.
Україна, ЄС, Канада, США та інші засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання засновника Nexta
Україна, ЄС, Канада, США та інші засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання засновника Nexta

Україна, Європейський Союз, Європейська Комісія, Європейська Рада, НАТО, США, Канада, Литва, Латвія, Естонія та Австрія засудили посадку рейса Ryanair з Афін до Вільнюса в Мінську та затримання колишнього головного редактора опозиційного білоруського Телеграм-каналу Nexta і головного редактора ресурсу «Білорусь головного мозку» Романа Протасевича.

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко назвав затримання Протасевича атакою на свободу слова з боку білоруської влади. «Вчергове тривожні новини з Білорусі. Цього разу у Мінську затримано білоруського журналіста Романа Протасевича. Чергова атака на свободу слова з боку білоруської влади. Вимагаємо негайного звільнення. На час утримання під вартою права затриманого мають бути безумовно ґарантовані», – написав він у Twitter.

Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель поклав відповідальність за безпеку всіх пасажирів на борту літака Ryanair на владу Білорусі. Він додав, що в ЄС пильно стежать за розвитком ситуації.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала вимушену посадку літака неприйнятною та попередила, що порушення правил міжнародного транспортного сполучення повинні мати наслідки. Президент Євроради Шарль Мішель вважає, що Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) повинна розслідувати цей інцидент. Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг теж вимагає міжнародного розслідування через примусову посадку літака Ryanair в Мінську.

Державний секретар США Ентоні Блінкен засудив примусову посадку літака й закликав звільнити Протасевича. «Цей шокуючий акт, здійснений режимом Лукашенко, загрожував життю понад 120 пасажирів, включаючи громадян США, – сказав він. – Незалежні засоби масової інформації – це основна опора верховенства права та життєво важлива складова демократичного суспільства. США в черговий раз засуджують постійні переслідування режиму Лукашенко та самовільне затримання журналістів». Блінкен також виступив за міжнародне розслідування примусової посадки рейсу Ryanair у Мінську, зокрема, через використання білоруських військових літаків для супроводу літака. США підтримують якнайшвидше скликання засідання Ради Міжнародної організації цивільної авіації для розгляду подій у Білорусі.

Міністр закордонних справ Канади Марк Гарно назвав події в Білорусі – «серйозним втручанням у цивільну авіацію та відвертим нападом на свободу слова».

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що цей інцидент варто розглядати як викрадення людини із застосуванням військової сили і неправдивих звинувачень. За його словами, це питання 24 травня мають розглянути на засіданні Ради Європи. На його думку, якщо Білорусь не звільнить Романа Протасевича, то ЄС може запровадити санкції проти країни. Науседа уточнив, що повітряний простір Білорусі можуть визнати небезпечним для цивільної авіації, а літаки «Белавіа» можуть втратити право сідати в аеропортах країн ЄС і НАТО. «Необхідні конкретні заходи, щоб змінити поведінку білоруського режиму, інакше нам просто доведеться сказати, що у нас є дуже небезпечний сусід, який ігнорує будь-які міжнародні норми гуманності, не тільки закон, але і мораль. Ми не можемо з цим миритися», – додав він.  

Голова МЗС Латвії Едгарс Ринкевичс теж зазначив, що міжнародна реакція має бути потужною та ефективною, адже цей інцидент «абсолютно неприйнятний і суперечить міжнародному праву». У МЗС Естонії також зажадали розслідування «цієї безпрецедентної події». Заклик про міжнародне розслідування інциденту підтримало й Міністерство закордонних справ Австрії.

Нагадаємо, у листопаді 2020 року Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи проти Степана Путила та Романа Протасевича. Їх звинувачують в організації «масових заворушень, що відбувалися на території Мінська з 9 серпня і тривають досі». Путила та Протасевича також звинувачують у посиленні соціальної ворожнечі щодо представників влади і співробітників правоохоронних органів. КДБ Білорусі визнав засновників телеграм-каналу Nexta нібито терористамиВерховний суд Білорусі визнав телеграм-канал Nexta, який висвітлює інформацію про події у країні після президентських виборів, та його логотип «екстремістськими матеріалами». Цим же рішенням суд зобов’язав Міністерство інформації Білорусі обмежити доступ до ресурсу, а сам телеграм-канал та логотип внести до республіканського списку екстремістських матеріалів.

МЗС Білорусі вимагало від Польщі в найкоротші строки видати Степана Путила і Романа Протасевича, оскільки вважає їхні дії «особливо небезпечними».

23 травня 2021 року літак Ryanair, на борту якого перебували Роман Протасевич та ще 122 пасажири, здійснив аварійну посадку в Мінську через повідомлення пілотів про мінування. Літак міг би сісти в аеропорту Вільнюса, однак білоруські ВПС вислали військовий літак МІГ-29 для примусової посадки борту саме в Мінську. За даними ЗМІ, команду прийняти літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко. Повідомлення про мінування не підтвердилося.

Після вимушеної посадки пасажирів вивели з літака й перевірили їх документи, під час перевірки Романа Протасевича затримали. Його знайомі пишуть, що засновнику Nexta може загрожувати смертна кара. Перед вильотом журналіст повідомив своїм колегам з Nexta, що помітив за собою стеження.

Фото: Tut.by

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8760
Читайте також
02.09.2020 16:00
Олександра Горчинська
для «Детектора медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду