ICAO продовжила розслідування примусової посадки літака Ryanair у Мінську до вересня

ICAO продовжила розслідування примусової посадки літака Ryanair у Мінську до вересня

29 Червня 2021
1445
29 Червня 2021
12:59

ICAO продовжила розслідування примусової посадки літака Ryanair у Мінську до вересня

1445
ICAO вже заслухала попередній звіт про інцидент, поки невідомо, чи буде він опублікований.
ICAO продовжила розслідування примусової посадки літака Ryanair у Мінську до вересня
ICAO продовжила розслідування примусової посадки літака Ryanair у Мінську до вересня

Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) продовжила розслідування примусової посадки у Мінську літака Ryanair з опозиційним журналістом Романом Протасевичем до вересня 2021 року.

Як повідомляє Міністерство транспорту і комунікацій Литви, ICAO вирішила зібрати додаткову інформацію від країн та організацій, які мали стосунок до інциденту з авіалайнером ірландської компанії. Зазначається, що Білорусь надала багато документів російською мовою, тому для їх перекладу потрібен час.

У понеділок, 28 червня, ICAO заслухала попередній звіт про інцидент, поки невідомо, чи буде він опублікований.  

28 травня ICAO розпочала розслідування інциденту з літаком Ryanair в аеропорту Мінська. Розслідування ICAO встановить, чи мало місце порушення міжнародного авіаційного права (Чиказької конвенції) Білоруссю під час інциденту з літаком ірландської компанії.

Довідка «Детектор Медіа». Чиказька конвенція була укладена в 1944 році, вона регламентує міжнародні польоти цивільних літаків у міжнародному і національ­ному повітряному просторах задля забезпечення їхньої ефективності і безпеки. Конвенція стала базою формуванню нової галузі міжнародного права – міжнародного повітряного права.

Розслідувати інцидент в Мінську ICAO закликали Естонія, Франція, Ірландія, Норвегія, Великобританія, США, Німеччина та Бельгія. Агенція Reuters повідомляла, що Росія і Китай відмовилися приєднатися до розслідування.

Опозиційний журналіст за співзасновник телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич був викрадений спецслужбами Білорусі з літака Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Літак був примусово посаджений в аеропорту Мінська ВПС Білорусі через нібито повідомлення про «замінування», яке не підтвердилось. Разом з Протасевичем спецслужби затримали його подругу, громадянку РФ Софію Сапегу. Західні країни назвали інцидент з літаком Ryanair актом «державного тероризму» та запровадили проти Білорусі персональні та секторальні санкції.

Влада Білорусі завела проти Протасевича справи за статтями про організацію масових заворушень в Мінську і розпалюванні соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Його підозрюють також у розголошенні держтаємниці та «образі президента». Сапегу ж підозрюють в організації масових заворушень і групових дій, що грубо порушують громадський порядок, а також в розпалюванні соціальної ворожнечі. Батьки Протасевича припустили, що у СІЗО проти їх сина силовики застосовували тортури.

Зокрема, на державному телебаченні вийшло «інтерв'ю» з Протасевичем, під час якого він «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році і буцімто визнав, що був учасником підготовки «замаху» на Олександра Лукашенка. ЗМІ звернули увагу, що на зап'ястях Протасевича було видно сліди від наручників.

Наприкінці червня 2021 року Протасевича та Сапегу помістили під домашній арешт, Слідчий комітеті Білорусі повідомив, що підозрювані «дають свідчення і уклали досудову угоду про співпрацю зі слідством».

Фото: sebastianhoyer/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1445
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду