Лукашенко заявив, що Софію Сапегу будуть судити у Білорусі

Лукашенко заявив, що Софію Сапегу будуть судити у Білорусі

1 Червня 2021
3296
1 Червня 2021
17:17

Лукашенко заявив, що Софію Сапегу будуть судити у Білорусі

3296
Олександр Лукашенко після зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним виключив можливість передачі Софії Сапеги Росії.
Лукашенко заявив, що Софію Сапегу будуть судити у Білорусі
Лукашенко заявив, що Софію Сапегу будуть судити у Білорусі

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що справи білоруського журналіста Романа Протасевича та громадянки РФ Софії Сапеги буде розглядати виключно білоруський суд.

«Слідство щодо обох персон буде проходити в Білорусі. Це не обговорюється. Про це я сказав президенту Росії. Я запевнив, що ніяких не буде питань з доступом консулів. Вважаю, вони не ображаються, ми не тільки надаємо інформацію, хочете зустрічатися - зустрічайтеся . Це міжнародна практика», цитує Лукашенка БелТА.

Лукашенко додав, що під час зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним у Сочі темі затримання Сапеги було присвячено «дуже мало часу».

Раніше варіант помилування або передачі Софії Сапеги для відбування покарання в РФ допустив очільник МЗС Білорусі Володимир Макей.  

Софія Сапега була затримана силовиками разом з опозиційним журналістом Романом Протасевичем 23 травня у Мінську. Літак, на якому Сапега та Протасевич повертались з Афін до Вільнюса був примусово посаджений ВПС Білорусі в аеропорту Мінська. 

25 травня Сапегу заарештували на два місяці, наразі вона перебуває в СІЗО на Окрестіна.

За словами джерел видання «Новая Газета», Сапезі пред'явлені підозри за двома статтями кримінального кодексу Білорусі – організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством (частина 1 статті 293) і організація групових дій, пов'язаних з явною непокорою вимогам представників влади (частина 1 статті 342). Максимальний термін покарання – 12 років.

Також правоохоронці опублікували відео із «зізнаннями» Сапеги.

Російська служба Бі-бі-сі повідомляла, що Сапега та Протасевич фігурують у трьох кримінальних справах, порушених за фактом масових протестів у Білорусі.

Міжнародна спільнота засудила викрадення Протасевича та Сапеги та обговорює можливість накладання нових санкцій на режим Лукашенка.

Гендиректор Ryanair Майкл О'Лірі назвав інцидент з посадкою літака у Мінську компанії «навмисним та незаконним викраденням».

З 29 травня Україна закрила своє небо для білоруських літаків.

Фото: пресслужба самопроголошеного президента Білорусі

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3296
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ведмідь
1058 дн. тому
А вона в чому винна? От же дебільний бульбопюрер.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду