У Києві 28 травня відбудеться акція «Досить спонсорувати державний тероризм Лукашенка!»

У Києві 28 травня відбудеться акція «Досить спонсорувати державний тероризм Лукашенка!»

26 Травня 2021
1835
26 Травня 2021
13:25

У Києві 28 травня відбудеться акція «Досить спонсорувати державний тероризм Лукашенка!»

1835
Правозахисна ініціатива Free Belarus Center та Центр громадянських свобод закликали Україну до «більш рішучих та ефективних рішень» проти режиму Лукашенка.
У Києві 28 травня відбудеться акція «Досить спонсорувати державний тероризм Лукашенка!»
У Києві 28 травня відбудеться акція «Досить спонсорувати державний тероризм Лукашенка!»

У Києві 28 травня о 16.00 біля будівлі МЗС України відбудеться акція «Досить спонсорувати державний тероризм Лукашенка!».

Правозахисна ініціатива Free Belarus Center та Центр громадянських свобод як організатори закликали білорусів Києва та небайдужих українців, громадських активістів, правозахисників, журналістів долучитись до акції.

«За останній час влада Білорусі вийшла на новий рівень агресії стосовно власних громадян і порушення міжнародних правових норм. За травень 2021 слуги режиму Лукашенка встигли посадити на 4-7 років ще сімох політиків і блогерів, розгромити редакції Tut.by та студію Белсат, заарештувати ще 24х журналістів, захопити пасажирський літак і викрасти журналіста Романа Протасевича. Крім того, при невизначених обставинах 21 травня в колонії помер активіст Вітольд Ашурок. Лукашенко ухвалив низку чергових диктаторських законів, що дають можливість силовикам стріляти в громадян на акціях протесту, забороняють журналістам працювати на цих акціях, а громадянам - збирати гроші на штрафи, отримані за участь в акціях».

«Країни Європи заморожують грошову допомогу Білорусі, готують санкції та забороняють перельоти над Білоруссю. Україна також заборонила перельоти, але не приєдналась до жодного санкційного пакету західних партнерів. Україна продовжує закупівлі нафтопродуктів, бітума та продукцію білоруського автопрому. 26 травня, за підсумками засідання НКРЕКП Україна відмовилась від постачання електроенергії з Білорусі до 1 жовтня, але ми вважаємо це профанацією, оскільки рішення діятиме лише до початку наступного опалювального сезону».

Правозахисна ініціатива Free Belarus Center та Центр громадянських свобод закликають владу України до «більш рішучих та ефективних рішень».

Зокрема, організатори вимагають на політичному рівні:

  • обмежити дипломатичні контакти з білоруським режимом, окрім як у питаннях біженців та політв'язнів;
  • офіційно назвати Олександра Лукашенка самопроголошеним президентом Білорусі і використовувати це визначення в офіційній документації;
  • підготувати пакет персональних санкцій РНБО щодо діячів режиму, включно з Олександром Лукашенком.

На економічному рівні:

  • ввести безстрокову заборону на імпорт електроенергії та нафтопродуктів з Білорусі;
  • припинити масові закупівлі будівельної сировини, зокрема бітуму білоруського виробництва, що активно використовується у програмі “Велике будівництво”;
  • припинити на регіональному та національному рівнях закупівлі з великих білоруських підприємств (МАЗ, Білоруськалій, Мінський транспортний завод тощо).

На міжнародно-правовому рівні:

  • створити гуманітарний коридор для політичних біженців;
  • призупинити дію міжнародних угод щодо взаємодії між силовими структурами визнати Білорусь небезпечною країною, зупинити екстрадицію та видворення громадян.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси. 

18 травня 2021 року влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років. 

23 травня ВПС Білорусі змусили сісти у Мінську літак Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Спецслужби затримали опозиційного журналіста Романа Протасевича та його подругу Софію Сапегу, які перебували на борту лайнера. Міжнародна спільнота прирівняла дії режиму Лукашенка до «державного тероризму»

Графіка: Free Belarus Center/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1835
Читайте також
24.05.2021 17:20
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
8 698
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду