Білоруська пропаганда показала, але заблюрила обличчя нових силовиків Лукашенка: той очікує на «нову революцію» (ВІДЕО)

Білоруська пропаганда показала, але заблюрила обличчя нових силовиків Лукашенка: той очікує на «нову революцію» (ВІДЕО)

19 Жовтня 2021
1491
19 Жовтня 2021
16:18

Білоруська пропаганда показала, але заблюрила обличчя нових силовиків Лукашенка: той очікує на «нову революцію» (ВІДЕО)

1491
Днями він заявив, що провів «кадрові зміни» в системі державної безпеки та що наприкінці лютого очікує «нову спробу революції» через конституційний референдум.
Білоруська пропаганда показала, але заблюрила обличчя нових силовиків Лукашенка: той очікує на «нову революцію» (ВІДЕО)
Білоруська пропаганда показала, але заблюрила обличчя нових силовиків Лукашенка: той очікує на «нову революцію» (ВІДЕО)

У понеділок, 18 жовтня, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко провів засідання високопоставлених силовиків, заявивши про «кадрові зміни» в системі державної безпеки. Нові посади отримали 12 вихідців з КДБ, чиї обличчя заблюрили, як видно з сюжету пропагандистського каналу «Беларусь-1».

Транслюючи кадри з засідання, канал заблюрив усі нові обличчя, крім Лукашенка, глави КДБ Івана Тертеля, глави адміністрації Лукашенка генерал-майора Ігоря Сергієнка та кількох вже відомих силовиків. 

Імена присутніх також не оголошувались. Раніше, показуючи подібні сюжети, нічиї обличчя не замазували. «Еврорадіо» пише, що деякі з поміж присутніх генералів та офіцерів мають стосунок до зовнішньої розвідки.

«Білоруські чекісти зробили вагомий внесок у захист нашої країни та людей від масштабних зовнішніх та внутрішніх загроз... Звертаю вашу увагу, що ситуація залишається напруженою...», – сказав Лукашенко. 

В білоруському інтернеті активно обговорюють сюжет та публікують всілякі фотожаби. 

На самому засіданні Лукашенко додав, що очікує «нову спробу революції» приблизно наприкінці лютого наступного року – на період запланованого проведення «конституційного референдуму», який покликаний вирішити політичну кризу в країні.

На ньому, як заявляє білоруська влада, відбудеться перерозподіл повноважень від Лукашенка до інших гілок влади. Готується нова конституція. Експерти по Білорусі висловлюють сумнів, що референдум та перерозподіл справді відбудуться. 

Також Лукашенко призначив нового міністра юстиції – ним став Сергій Хоменко, який до цього був заступником очільника МВС. Крім того, він очолює Білоруську федерацію з мініфутболу та немає юридичної освіти. Перебуває під санкціями ЄС, оскільки є «відповідальним за насилля щодо громадян Білорусі». 

Нагадаємо, що в Білорусі з серпня 2020 року триває політична криза – значна частина суспільства та політична опозиція не визнала результати президентських виборів. 

Також Лукашенко неодноразово звинувачував Україну в причетності до подій всередині Білорусі.

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» 29 липня повідомила про запуск платформи з питань фізичної безпеки, кібербезпеки та професійної практики для журналістів.

18 травня влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів.

Загалом, було затримано 13 осіб, сайт Tut.by на території Білорусі заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

Європейський Союз вже закликав владу Білорусі припинити переслідування редакції  Tut.by та звільнити всіх затриманих журналістів, а також – усіх політичних в’язнів.

США також закликали Білорусь припинити репресії проти незалежних ЗМІ, мирних протестуючих, правозахисників та громадянського суспільства.

Україна засудила блокування Tut.by і переслідування його журналістів та закликала владу Білорусі припинити атаки на свободу слова.

Засудили ескалацію репресій проти журналістів Tut.by «Репортери без кордонів» та Freedom House.

Фото: скриншот «Беларусь-1»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1491
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду